Translate

23 lipca 2017

Ciasto z jogurtu na zimno

Lekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z jogurtu na zimno. W tym cieście jogurtowym smaku warstwom nadała herbata Matcha i kakao oraz oczywiście truskawki. Ciasto to jest idealnym deserem na lato.



Moja wersja ciasta bez pieczenia z jogurtów jest o bardzo delikatnej słodyczy i umiarkowanym delikatnie wyczuwalnym smaku herbaty i kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste smaki powinny dodać więcej cukru pudru, herbaty i kakao, co wpłynie również na bardziej żywe kolory warstw ciasta.

Ciasto z jogurtu z dodatkiem serka mascarpone, pomimo swojej kremowej konsystencji, po zastygnięciu bardzo dobrze się kroi. Podane składniki są na formę o średnicy 28 cm, ja zrobiłam w formie 26 cm i dodatkowo wyszło mi jeszcze dwa desery o pojemności 300 ml, które można było zjeść ze smakiem już po 30 minutach chłodzenia.

Składniki:

(na formę o średnicy 28 cm)

Masa z jogurtów:

  • 800 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany 30%
  • 60 g śmietanki śnieżki w proszku
  • 1 - 2 łyżeczki herbaty Matcha 
  • 1 - 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 galaretki cytrynowe lub 4 łyżki żelatyny 

Spód do ciasta na zimno:

  • 100 g masła
  • 150 g herbatników maślanych

Masa z truskawek:

  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu?

Spód do ciasta:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem.
  2. Powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa z jogurtów:

  1. Galaretki rozpuścić oddzielnie w 200 ml wrzątku każda, wystudzić. Jeśli użyjemy żelatyny to, należy ją najpierw namoczyć w 50 - 100 ml wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić i wystudzić (nie gotować).
  2. Herbatę Matcha zalać 2 - 3 łyżkami gorącej wody i rozmieszać, aby nie było pozbijanych grudek (ma być jednolita konsystencja). Z kakao postąpić tak samo, tylko dodać nieco więcej wody.
  3. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą jednolitą masę, którą podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać wystudzoną herbatę Matcha, a do drugiej wystudzone kakao i dokładnie zmiksować z jogurtem, aby była jednolita konsystencja.
  4. Następnie do każdej z mas dodawać stopniowo (po kilka łyżek) wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę lub zimną płynną żelatynę.
  5. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śnieżką i po połowie dodać do masy z herbatą i kakao. Delikatnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  6. Masę z kakao równomiernie rozsmarować na spodzie z herbatników i wstawić na około 5 - 10 minut do lodówki. Następnie łyżką delikatnie wyłożyć na nią masę z herbatą Matcha i wstawić do lodówki, aby ciasto nieco zastygło.

Masa z truskawek:

  1. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, każdą przeciąć na 4 części i włożyć do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, podgrzewać i chwilę gotować, aby wytworzył się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek.
  2. Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ ją najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby dokładnie stężało.

    Zobacz również: domowe ptasie mleczko.

8 komentarzy:

  1. Zapowiada się bardzo apetycznie zarówno w formie ciasta jaki deseru :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały przepis poczęstuje się

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się zarówno wersja ciasta, jak i deseru. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze jest na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, dziękuję :) Polecam, ciasto jest bardzo smaczne.

      Usuń
  4. Czy można bez tej herbaty? i co można w zamian?

    Jola59

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można dodać wanilii, kilka łyżek gęstego syropu owocowego lub pozostawić bez dodatków, to będzie wyczuwalny smak galaretki.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: