Translate

wtorek, 10 października 2017

Pizza domowa z salami

Pyszna pizza domowa z salami na cienkim spodzie z przygotowanym domowym sosem pomidorowym. Pizza jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak możecie modyfikować i będzie taki, jakich dodatków użyjecie.

Pizza na cienkim spodzie

Z ilością dodatków nie należy przesadzać, a szczególnie z takimi, które zawierają w sobie dużo wody, gdyż nawet najlepiej wyrobione ciasto ich nie udźwignie, a po upieczeniu pizza będzie przemoczona. Z mego doświadczenia wynika, że oprócz sosu i sera niewielkie ilości 3 - 4 dodatków w zupełności wystarczą. Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella.

Ważną kwestią, jeśli chodzi o cienkie ciasto, jest wybór mąki, najlepiej typ 00, ale jeśli takiej nie ma, sprawdza się również typ 405 lub 450. Uważam, że najważniejsze jest dokładne wyrobienie ciasta i pozwolenie, aby z 1,5 godziny odpoczęło.

Aby pizza była dobrze wypieczona należy piec ją krótko, ale w wysokiej temperaturze, moją piekłam w piekarniku 7 - 8 minut w 230 stopniach C. U mnie dodatkiem do upieczonej pizzy był sos czosnkowy i rukola.

Pizza z salami na cienkim spodzie
Składniki:
(na 3 - 4 cienkie spody o średnicy 25 cm - 30 cm)

Ciasto na spód do pizzy:

  • 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g soli (płaska łyżeczka)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu

Sos do pizzy:

  • Przepis jak zrobić sos znajdziecie TUTAJ.

Dodatkowo:

  • 15 g salami
  • 15 g boczku wędzonego
  • 100 g pieczarek
  • 500 g sera żółtego mozzarella
  • 1 świeża papryczka chili
  • 100 g twardego sera dojrzewającego (parmezan lub jantar)
  • rukola
    lub inne ulubione dodatki

Sos czosnkowy:

  • 10 łyżek jogurtu lub śmietany 18%
  • 3 łyżki dobrego majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Pieprz i sól do smaku

Jak zrobić pizze na cienkim cieście?

Ciasto:

  1. Drożdże rozdrobnić do kubeczka z 100 ml ciepłej wody (niegorącej), dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość.
  2. Na stolnicę przesiać mąkę i mieszając łyżką dodawać drożdże i stopniowo pozostałą (200 ml) ciepłą wodę (niegorącą), gdy masa będzie gęstnieć, należy ją zacząć wyrabiać dłońmi. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie odklejać się od dłoni i będzie miękkie i sprężyste. Pod koniec dodać sól i oliwę i jeszcze około 5 minut dokładnie zagniatać. Ciasto staje się miękkie i sprężyste po około 15 - 20 minutach wyrabiania.
  3. Ciasto przykryć ścierką i zostawić na około 1,5 godziny, aby odpoczęło i urosło. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na 3 - 4 części w zależności, jakiej grubości mają być spody. Z ciasta formować cienkie (0,5 cm) spody o średnicy 25 - 30 cm, jeśli ma być grubszy spód to 1 cm.
  4. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego pozostawiając 1 cm brzeg i posypać pokrojonym w 1 cm kostkę serem mozzarella.
  5. Na serze poukładać plasterki salami lub boczku, a między nimi ułożyć pokrojone w plasterki pieczarki i kilka cienkich plasterków chili. Na ciasto nie kłaść zbyt grubej warstwy dodatków, gdyż po upieczeniu będzie ono zbyt mokre.
  6. Pizzę położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalny kamień do pizzy i piec w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku 7 - 8 minut. Czas pieczenia może być inny w zależności od posiadanego piekarnika. Najlepiej na początku obserwować pieczenie, aby wyczuć, jak piecze piekarnik.
  7. Po upieczeniu podawać jeszcze ciepłą posypaną odrobiną tartego sera dojrzewającego i sosem czosnkowym oraz rukolą.

Sos czosnkowy:

  1. Oregano i bazylię zalać w kubeczku na około 10 minut 2 - 3 łyżkami gorącej wody, następnie odcedzić wodę i zioła dodać do śmietany wymieszanej z majonezem.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, aby był łagodniejszy, można przed przeciskaniem pokroić w plasterki i namoczyć na kilka minut w odrobinie oliwy z oliwek.
  3. Wymieszać wszystkie składniki sosu, dodać cukier i doprawić pieprzem i solą do smaku.

4 komentarze:

  1. Pizza wyszła genialnie. Ja tez piekę krótko, uważam, że to przesada piec prawie godzinę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nigdy nawet nie pomyślałam, żeby pizzę piec godzinę :)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie! Jakiś czas temu też robiłam :) Pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mnie to tak jesienią i zimą bardziej nachodzi chęć na pizzę.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: