Translate

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sernik z rodzynkami


Sernik jest ulubionym ciastem w moim domu i co pewien czas staram się przygotować coś nowego. Do wykonania dobrego sernika potrzebny jest oczywiście prawdziwy, dobry ser twarogowy. Najlepiej kupić taki w kostce i go zmielić, ja zazwyczaj używam sera twarogowego Hanusi z Mlekovity  (odradzam takie rzadkie wiaderkowe, sernik może nie wyjść taki jak powinien). Produkty na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.


Składniki:
(na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm)
Ciasto:
  • 250 - 300 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • 1 jajko
Masa serowa:
(produkty w temperaturze pokojowej, nie od razu z lodówki)
  • 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru (jeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g)
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 - 150 g rodzynek
    Lukier:
  • 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

    dodatkowo:
  • żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu)
Przygotowanie:
  1. Masło posiekać z 250 g mąki, dodać, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepiące podsypać pozostałą mąką. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu z 2/3 części ciasta rozwałkować lub wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dobrze się wałkuje przez dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  2. Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki.
  3. Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.
  4. Masę serową wyłożyć do formy z podpieczonym i wystudzonym ciastem. Na wierzchu sera ułożyć kratkę z rozwałkowanej 1/3 części ciasta i posmarować ją roztrzepanym żółtkiem lub odrobiną mleka.
  5. Sernik piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, gdyby za mocno się przypiekał, to wierzch przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Po wystudzeniu wierzch sernika posmarować lukrem, powstałym po roztarciu na gładką masę składników na lukier.
  7. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Sernik najlepiej smakuje i kroi na następny dzień.
Zobacz również:
Sernik z masą krówkową
Sernik w łaty

9 komentarzy:

  1. Sernik wygląda pysznie! To na pewno dzięki Hanusi ;) W każdym razie, ja zawsze używam tego twarogu - z wiaderkowych twarogów sernikowych ten jest dla mnie najlepszy, jeszcze nigdy się nie zdarzyło, by sernik mi nie wyszedł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie ser Hanusi na 1 miejscu, a gdy nie ma go w sklepie to taki do mielenia.

      Usuń
  2. sernik do brzuszka a rodzynki na talerzyk hhh ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli brzuszek nie lubi rodzynek, to piec bez ;)

      Usuń
  3. Przepyszny sernik! U mnie Rodzicielka piecze podobny zawsze na co okazalsze święta - koniecznie na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Ach, już czuję ten smak i aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie również na święta sernik obowiązkowo musi być :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: