Translate

poniedziałek, 1 lutego 2016

Beza zimowa

Beza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza (z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna pianka) z bitą śmietaną i owocami, znika natychmiast po podaniu.


idealna beza z białek

Przygotowując wcześniej faworki, zostały mi po nich białka. Do tej pory z białek robiłam małe beziki lub wykorzystywałam je w kokosankach, ale to zajmowało dużo więcej mego czasu. Przygotowanie bezy zajmuje około 2 - 2,5 godziny, lecz w większości  jest to czas potrzebny na wysuszenie bezy w piekarniku, a samo ubijanie białek nie trwa dłużej niż 10 minut.
idealna beza z białek
Składniki:
beza:
  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    krem:
  • 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce
idealna beza z białek

Przygotowanie bezy z białek:

Beza:
  1. Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już prawie ubita stopniowo dodawać cukier (po jednej łyżce). Po każdym dodaniu cukru dokładnie go zmiksować (ma nie być wyczuwalny, ma nie zgrzytać).
  3. Dobrze ubita beza ma być gęsta i błyszcząca, bez widocznych i wyczuwalnych kryształków cukru.
  4. Do tak ubitej bezy dodać sok z cytryny lub ocet winny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników.
  5. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie do góry. U mnie beza miała średnicę około 28 cm.
  6. Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku 30 minut, na 2 od dołu poziomie piekarnika bez termoobiegu, ustawiając grzanie góra i dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć jeszcze około 90 minut (jeśli mamy czas można nawet suszyć i 120 minut).
  7. Bezę studzić w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  8. Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem i udekorować dowolnymi ulubionymi owocami.

Krem do bezy:

  1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać, by nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec ubijania dodać serek i dokładnie połączyć z ubitą śmietaną.
  2. Beza jest dobra również z kremem tylko z samej śmietanki.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: