Translate

piątek, 6 maja 2016

Krem pomidorowy z bazylią i ryżem

Tak jak lubię najbardziej, szybko i smacznie, a do tego jeszcze zupa cieszy oko. Oto zupa krem z pomidorów z dużą ilością świeżej bazylii i obowiązkowo z ryżem basmati. Przygotowanie zupy pomidorowej nie zajmuje wiele czasu, chyba że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie pomidorów.

Zupa pomidorowa

U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego. Wersja z gotowych produktów  jest również bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna.

Pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml)
  • 1 opakowanie dobrego przecieru pomidorowego (500 g)
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średni ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru (ewentualnie więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne)
  • pieprz
  • sól
  • słodka śmietana (opcjonalnie)
  • 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's)

Krem z pomidorów z bazylią

Jak przygotować krem z pomidorów?

  1. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut).
  2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano.
  3. Gdy warzywa są już miękkie, należy rozdrobnić je blenderem, dodać pomidory, przecier i koncentrat.
  4. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 
  5. Do gotującej się zupy dodać 2 łyżki ugotowanego ryżu i rozdrobnione listki bazylii. Wszystko zagotować i jeszcze raz rozdrobnić blenderem, ewentualnie dodać odrobinę gorącej wody, jeśli krem jest zbyt gęsty. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
  6. Krem pomidorowy podawać z ugotowanym ryżem i listkami bazylii oraz z niewielką ilością śmietany.

    Zobacz również inne smaczne zupy.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam bazylię w pomidorowej! Świetnym zestawem przypraw doprawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa z taką ilością bazylii to cud miód jak dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, muszę przyznać nieskromnie, że jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: