Translate

31 października 2016

Rożki z ciasta francuskiego z serem

Rożki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego problemu i w kilka chwil wyczarujemy do kawy pyszne ciastko.


Rożki francuskie
U mnie w lodówce na pewno można znaleźć ser i to on tym razem wypełnił wnętrze rożków, co dało bardzo smaczny efekt. Zamiast sera można wykorzystać gęsty dżem, czekoladę lub sam cukier z cynamonem. Przygotowując ciastka z ciasta francuskiego, należy pamiętać, że to, co wkładamy do wnętrza, nie może być zbyt rzadkie i w ilości, która pozwoli pieczonemu ciastu na listkowanie.

Rożki z serem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g białego sera twarogowego (nie może być rzadki)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 żółtko
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego do posypania
  • mleko do posmarowania 

Przygotowanie:

  1. Ser połączyć z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto pokroić na równe kwadraty o boku 9 cm i na środek każdego z nich nakładać po łyżeczce sera. Brzegi ciasta smarować odrobiną mleka, składać po przekątnej w formę rożka i brzegi dociskać widelcem, aby się ze sobą skleiły.
  3. Powstałe rożki z góry na środku lekko ponacinać, posmarować delikatnie mlekiem i posypać cukrem trzcinowym.
  4. Rożki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, około 18 - 20 minut.
  5. Przed podaniem odczekać, aby wystygły.

    Zobacz również: ciastka francuskie z jabłkiem.

5 komentarzy:

  1. Oh, jak ja lubię takie rożki. Niestety nie ma u nas takiego twarogu jak w Polsce. Jak znajdę coś odpowiedniego to napewno wrócę do tego przepisu:-)Bardzo bym chciała je do kawusi:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że u Ciebie nie ma sera takiego jak w Polsce. Częstuj się chociaż wirtualnie :)

      Usuń
  2. Idealne dla niezapowiedzianych gości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego twarogu najlepiej użyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być klinek półtłusty lub tłusty. Ser nie powinien być zbyt rzadki, gdyż ciasto po upieczeniu będzie mało chrupiące.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: