Translate

niedziela, 15 października 2017

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, pomidorkami i serem feta to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy.


Sałatka z brokuła, fasolki, pomidorków i sera feta

Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale do tej pory trudno mi było ją połączyć w sałatce z innymi warzywami, raczej używałam jej jako dodatku do obiadu lub dodawałam do curry. Tym razem zupełnie przez przypadek na stole kuchennym fasolka spotkała się z brokułem i okazało się, że to było bardzo smaczne spotkanie. W lodówce znalazłam jeszcze pomidorki paprykowe i ser feta, które świetnie połączyły smaki i dodały sałatce koloru.

Sałatka jest bardzo zdrowa, smaczna i nie trzeba dużo czasu, aby ją przygotować. Dodatkowo sałatka jest bardzo pożywna i powinna znaleźć się w menu osób, które dbają o zdrowie lub są na diecie i liczą kalorie.

Uważam, że jest to bardzo udane połączenie smaku fasolki i brokuła. Serdecznie zachęcam do wypróbowania i podzielenia się swoimi doznaniami smakowymi.

Sałata z brokuła i fasolki z pomidorkami

Składniki:

(na 2 - 3 porcje)
  • 1 świeży brokuł
  • 600 g świeżej fasolki szparagowej
  • 10 - 15 szt. pomidorków paprykowych
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżeczki czosnku suszonego lub świeżego
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżeczka cukru i łyżeczka soli do gotowania

Jak zrobić sałatkę brokułową z fasolką szparagową?

  1. Fasolkę oczyścić z ogonków, umyć i włożyć do 3 litrów gotującej się wody z dodatkiem cukru i soli i gotować bez przykrycia około 7 - 8 minut, aż fasolka będzie ugotowana al'dente (nie powinna być zbyt miękka). Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałeczki.
  2. Brokuła umyć i oddzielić od łodygi duże różyczki, które gotować w tej samej wodzie, w której gotowała się fasolka przez około 5 minut, aż brokuł będzie ugotowany al'dente. Brokuła odcedzić, wystudzić i podzielić na mniejsze cząstki.
  3. Ser feta pokroić w kostkę, a pomidorki przekroić na pół.
  4. Jogurt, oliwę i czosnek wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Jeśli użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę. Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza
  5. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony.

    Zobacz również: kurczak curry z fasolką szparagową.

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie sałatki :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka sałatka nie dość że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa i pożywna! Można ją polecić każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, tyle warzyw, ze na pewno sałatka jest smaczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam zielonej sałatki.
    Mam na nią ochotę.
    Pyszna :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: