Translate

poniedziałek, 29 lutego 2016

Kurczak curry z fasolką szparagową

Kurczak curry z fasolką szparagową to łatwe do przygotowania danie na obiad. Curry jest jednym z tych dań, które nie wymaga dużo czasu, aby je przygotować. Curry jest bardzo aromatyczne, smaczne i cieszące oko podczas jedzenia, a przy tym minimalna ilość użytych składników zachęca do jego wykonania.

Curry z kurczka

Jakie przyprawy zawiera curry?

Oryginalne curry przygotowywane w Indiach jest zazwyczaj z połączenia różnych przypraw (kumin, imbir, kardamon, anyż gwiazdkowy, chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności, jakie przyprawy i w jakich proporcjach są połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym, co będzie się wyczuwało.

Gotowa przyprawa curry dostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem lekkostrawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu.

Indyjskie curry z kurczka

Składniki do curry:

(porcja dla 2 dorosłych osób)
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
  • 1/2 szklanki ryżu basmati
Curry z kurczaka i fasolki na obiad

Jak zrobić kurczaka z curry i fasolką szparagową?

  1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
  3. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków.
  4. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić).
  5. Następnie dodać pierś z kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać fasolkę i ewentualnie pietruszkę i dusić pod przykryciem kolejne 10 minut.
  6. Sprawdzić, czy kurczak i fasolka są już gotowe, jeśli tak to dodać mleczko kokosowe, sól i ewentualnie pieprz do smaku. Wszystko zagotować bez przykrywania i po spróbowaniu ewentualnie dodać więcej masali lub curry (według swoich kubków smakowych). U mnie była dość pikantna masala i te proporcje są na łagodne curry.

Przygotowanie ryżu do curry:

  •  Do niezbyt dużego garnka wlać 1 szklankę zimnej wody, wsypać 1/2 szklanki ryżu basmati, zagotować i od tej chwili gotować pod przykryciem bez mieszania, na wolnym ogniu 9 minut (pilnować by nie wykipiał).
  • Ugotowany ryż zdjąć z palnika, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie jest już gotowy do podania.

    Zobacz również: curry z indyka i brokuła.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: