Translate

04 grudnia 2017

Zupa ogórkowa

Lekka,  niskokaloryczna i bardzo smaczna zupa ogórkowa to jedna z chętniej jedzonych zup w moim domu. Jesienią i zimą bardzo często ją gotuję, gdyż w tym okresie kiszone ogórki smakują najbardziej. 


Ogórkowa w misce
Zupę ogórkową, aby była ona bardziej treściwa i sycąca, należy gotować na wywarze z mięsa np. z żeberek, ale przyznam, że często na szybko robię wersję mniej kaloryczną i dodaję tylko do niej masło. Do zupy ogórkowej najważniejsze jest użycie dobrej jakości kiszonych ogórków, które kisiły się w sposób naturalny, a nie sztucznie przyśpieszany.

Zimą nasz organizm potrzebuje więcej witamin, a to właśnie kiszone ogórki zawierają ich sporą ilość. Starajmy się regularnie jeść ogórki kiszone, które zawierają dużo witaminy C, B, E, a także powstającej w procesie kiszenia witaminy K.

Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie zupy i je gotujecie, a jesienią i zimą ogórkowa często gości na Waszym stole.

Kupa z kiszonych ogórków

Składniki:

(na 3 litry zupy)
  • 500 g ogórków
  • 200 g żeberek wieprzowych (opcjonalnie)
  • 1 marchew
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek koperku i natki pietruszki

Jak przygotować zupę ogórkową?

  1. Jeśli będziemy gotować zupę na wywarze z żeberek, to żeberka umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości, zdejmując z powierzchni wody powstający szum. Żeberka po ugotowaniu można oddzielić od kości, drobno pokroić i  wrzucić do gotującej się zupy jako wkładkę.
  2. Ziemniaki obrać i drobno pokroić.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  4. Ogórki również zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  5. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle klarowanym.
  6. Najpierw gotujemy do miękkości ziemniaki, następnie dodajemy marchewkę i podsmażoną cebulę i czosnek.
  7. Dopiero gdy marchewka będzie miękka, dodajemy ogórki wraz z płynem, który wycisnął się podczas rozdrabniania ogórków na tarce. Przyprawić majerankiem i kminkiem i gotować około 10 minut.
  8. Pod koniec do śmietany dodać kilka łyżek gorącego płynu, aby ją zahartować, po wymieszaniu wlać do zupy i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i sola oraz koperkiem i częścią posiekanej pietruszki (zostawić nieco do dodania do talerza).

    Zobacz również: zupa krem z dyni.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: