Translate

21 listopada 2017

Zupa krem z dyni

Pyszna, sycąca i delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni to wspaniały posiłek na chłodne jesienne i zimowe dni. Łatwość przygotowania i niska cena powinna dodatkowo zachęcić Was do jej zrobienia.


Zupa dyniowa

W zależności od rodzaju wykorzystanej dyni zupa może minimalnie różnić się zarówno kolorem, jak i smakiem. Tym razem krem zrobiłam z dyni Muscat de Provance znanej jako dynia zielona, która w miarę dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo. Miąższ ma gruby i soczysty, w intensywnym pomarańczowym kolorze.

Zupa jest przyprawiona imbirem i odrobiną chili, dlatego ma delikatnie pikantny smak. Z ilością chili lepiej nie przesadzać, gdyż może zaburzyć lekko słodkawy smak dyni. Krem ma bardzo przyjemną aksamitną konsystencję i intensywny pomarańczowy kolor. Lubię zupy z kawałkami warzyw, ale w tym przypadku musi być krem, gdyż w takiej postaci dynia smakuje najlepiej.

Mam nadzieję, że chętnie korzystacie z tego warzywa, gdyż ma dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych (bogate źródło witaminy A, białka i błonnika).

Krem z dyni z pestkami i śmietaną

Składniki:

(na 2 - 3 litry kremu)
  • 2,2 kg dyni (po obraniu 1,5 kg)
  • 1 duża marchew
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • śmietana 18% i pestki dyni do podania

Jak przygotować zupę krem z dyni?

  1. Dynię obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pozostawiając tylko twardy miąższ, który pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchew i ziemniaki obrać i drobno pokroić.
  3. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać.
  4. Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub bardzo drobniutko posiekać.
  5. Pomidora zalać wrzątkiem, po kilku minutach zdjąć z niego skórkę i drobno pokroić.
  6. Wszystkie warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, oliwę i zalać wodą tak, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone (nie więcej).
  7. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  8. Warzywa rozdrobnić blenderem na jednolity krem, dodać sok z cytryny, kurkumę, chili i ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
  9. Podawać z pestkami dyni i śmietaną.

    Zobacz również: zupa krem z brokułów.

7 komentarzy:

  1. Pyszny kremik, smakowicie wygląda -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zupy z dyni :) Pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jestem tego samego zdania :)

      Usuń
  3. Właśnie czeka na mnie w domu 2,5kg dynia, wić czas sprawdzić ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) Mam nadzieję, że zupa będzie smakowała. U mnie tak smakowała, że trzeba było ją gotować dwa razy pod rząd ;)

      Usuń
  4. U nas też taką robimy i przyznam bez słodzenia ;) że ... smakuje Super :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: