Translate

11 lipca 2015

Zupa szczawiowa

Zupa ze szczawiu

Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna i szybko ją można przygotować. Wiosną i latem przygotowuję ją ze świeżego szczawiu, zimą zaś z marynowanego. Kwaśny smak szczawiowej latem bardzo mi odpowiada. W moim domu wszyscy bardzo chętnie ją jedzą.


Szczaw w zupie

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego szczawiu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • kilka gałązek koperku
  • ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1/2 litra bulionu np. drobiowego 
  • sól
  • pieprz
    dodatkowo:
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
  • 2 - 3 jajka ugotowane na twardo 

Przygotowanie:

  1. Szczaw i koperek umyć i drobno posiekać.
  2. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, drobno pokroić.
  3. Do garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut. 
  4. Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut. 
  5. Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku.
  6. Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę lub jogurt i ćwiartki jajka (ilość, kto ile lubi). Ja lubię z jogurtem, zupa jest mniej tłusta i kwaśniejsza.
  7. Śmietanę można dodać do całej zupy w garnku, wcześniej dodając do zimnej śmietany kilka łyżek gorącej zupy w celu jej zahartowania. Zupę z dodatkiem śmietany najlepiej zjeść w tym samym dniu.

    Zobacz również: kapuśniak.

4 komentarze:

  1. szczawiowa... moja Babcia robiła zawsze inaczej, ale pamiętam ten smak.. rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Babcia też gotowała inaczej, bardziej tłusto, zazwyczaj na jakimś konkretnym kawałku mięsa :) Moja wersja taka raczej lżejsza, ale smak typowy dla szczawiowej jest :)

      Usuń
  2. Uwielbiam szczawiową, jest pyszna :)
    Chyba po niedzieli muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa szczawiowa w wykonaniu babci to smak mojego dzieciństwa ! Do dziś mam do niej słabość

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: