Translate

wtorek, 3 maja 2016

Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową


Osoby odwiedzające mój blog na pewno zauważyły, że często w moich daniach występuje ryż. Ryż bardzo lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej.

Biorąc udział w akcji  "Zostań szefem kuchni" mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy Uncle Ben’s, której produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości.



Składniki:
(na 2 osoby)
  • 125 g (jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s)
  • 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg)
  • 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego
  • 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
  1. Pstrąga oczyścić z łusek i ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut.
  3. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie:
    W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę by ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut.
  4. Świeżą fasolkę umyć, włożyć do lekko osolonej wody i gotować, aż będzie miękka, lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować.
  5. Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować).
  6. Na talerz wyłożyć ryż z fasolką, pozostawiając środek pusty. Z pstrąga zdjąć skórę, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć je w pozostawione miejsce na talerzu i wszystko polać przygotowanym sosem.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, danie bardzo smakuje moim domownikom :)

      Usuń
  2. Moje smaki :) Kocham pstrąga łososiowego! Gratuluję paki dobroci od Uncle Ben's!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również bardzo lubię pstrąga, a taki pieczony w mleczku jest bardzo delikatny i smaczny :)

      Usuń
  3. Wspaniały przepis, choć akurat sam pstrąg łososiowy mnie nie przekonuje. Zastąpiłabym zwykłym łososiem, choć pewnie będzie mniej ekonomicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: