Translate

18 lipca 2016

Pieczone ziemniaki

Pieczenie ziemniaków to najprostszy sposób (zaraz po gotowaniu) ich przyrządzania. Korzystając z młodych ziemniaczków upiekłam je z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek. Był to dodatek do obiadu, ale były tak smaczne, że znikały z talerza w pierwszej kolejności.

Ziemniaki z przyprawami

Ziemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one bombą kaloryczną. Sam ziemniak ma około 70 - 80 kcal, zawiera witaminy (C, PP, B1, B6) i minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo). Ziemniaki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, gdyż obniżają ciśnienie, dbają o nasz przewód pokarmowy i stan naszej skóry.

Młode pieczone ziemniaki do obiadu

Składniki:

  • 5 - 6 ziemniaków
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i umyć lub jeśli są młode dokładnie wyszorować gąbką pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na ćwiartki, małych ziemniaków można nie przekrajać.
  2. Wymieszać ze sobą sól i przyprawy, obsypać nimi pokrojone ziemniaki, dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki powinny być delikatnie pokryte ziołami i oliwą. Ilość i rodzaj przypraw dopasować do swego gustu, można również wykorzystać posiekane świeże zioła.
  3. Przyprawione ziemniaki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia tak, aby swobodnie leżały jeden obok drugiego.
  4. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 35 minut. Starsze ziemniaki mogą potrzebować nieco więcej czasu. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem największy kawałek.

    Zobacz również: bataty pieczone.

5 komentarzy:

  1. Pyszne pieczone ziemniaczki.Robię podobne :) Pozdróka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone ziemniaki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione :) Proste i baaaaaaaardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: