Bataty pieczone

/ 1

Bataty to słodkie ziemniaki, które są źródłem wielu minerałów potrzebnych dla naszego organizmu (wapń, potas, sód, magnez, żelazo) oraz witamin (A, B6, C, E). Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb z Ameryki Środkowej, a obecnie głównymi producentami są Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ.


Frytki ze słodkich ziemniaków
Bataty wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery.  Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych dodatków, ewentualnie z odrobiną naturalnego jogurtu, aby nie zaburzyć aromatu i słodkiego smaku.
Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów w formie dużych frytek.
Pieczone słodkie ziemniaki

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 2 duże bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
    Słodkie ziemniaki z rozmarynem

Jak przygotować pieczone frytki z batatów?

  1. Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, gdy zaś skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć.
  2. Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 cm x 1 cm.
  3. Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami.
  4. Tak przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania.
  5. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy zapach pieczonych batatów.
  6. Takie frytki najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w jogurcie naturalnym lub w łagodnym majonezie, zbyt intensywny sos przytłumi słodki smak batatów.

    Zobacz również: babka ziemniaczana.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady