Sałatka owocowa z melona

/ 0

Zdrowa i bardzo smaczna sałatka owocowa, którą można bardzo szybko przygotować dla gości na lekki deser. W skład sałatki wchodzi mango, melon i kiwi oraz delikatny sos z limonki i miodu.

Sałatka na lato z mango i melona
Sałatka jest bardzo soczysta, gdyż melon zawiera dużo wody. Zarówno melon, jak i mango oraz kiwi, to źródło wielu witamin i minerałów, więc warto po nie sięgać. Idealnie orzeźwia w upalne dni.

Do sałatki najlepsze są dojrzałe owoce. Dojrzałe mango ma intensywny lekko słodki zapach, na skórce po naciśnięciu zostaje ślad. Zapach dojrzałego melona jest również wyczuwalny przez skórkę. W sałatce najlepiej smakuję wcześniej schłodzone owoce.
Owocowa sałatka z kiwi, melona i mango

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzały melon
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego 

Przygotowanie:

  1. Mango umyć, postawić na ogonku i z obu stron odkroić od brzegu 1/3 część mango, pozostawiając w środku pasek z płaską pestką. Wnętrze odkrojonych kawałków ponacinać delikatnie w kratkę (nie przekroić skórki). Po nacięciu wypchnąć kratkę i nożem poodcinać od skórki powstałą kostkę.
  2. Melona umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć gniazdo z pestkami, a następnie odciąć miąższ melona od skóry. W niektórych, mniej dojrzałych melonach trzeba pozostawić przy skórze około 0,5 cm melona, gdyż jest on jeszcze twardy i niezbyt smaczny (najlepiej przed wykrawaniem kawałeczek spróbować). Melona pokroić w kostkę, podobną do mango.
  3. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na kawałki zbliżone wielkością do pozostałych owoców.
  4. Wycisnąć sok z limonki, rozmieszać w nim naturalny miód i takim sosem polać pokrojone owoce.

    Zobacz również: deser warstwowy.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *