Translate

piątek, 16 września 2016

Ogórki z sosem winegret

Sos winegret pasuje nie tylko do sałaty, ale również wspaniale podkreśla smak świeżego ogórka. Pomysł zrodził się w chwili, gdy nie miałam czasu i ochoty na tworzenie sałatki, a lubię mieć świeży dodatek do obiadu. Ogórki z sosem winegret świetnie pasują do dań mięsnych podawanych na ciepło, jak i na zimno.



W sałatce wykorzystałam ogórki sałatkowe, ale mogą to być gruntowe lub szklarniowe, aby tylko były w miarę młode, niezbyt wodniste i bez dużych, twardych nasion w środku. U mnie ogórki są ze skórką, ale jeśli jest ona bardzo gruba to lepiej obrać.

Jeśli nie lubimy musztardy, pominąć ją i zrobić podstawową wersję sosu winegret. Osoby lubiące czosnek, mogą sos wzbogacić ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Do takich ogórków świetnie pasuje również cebula. Prosta, smaczna i zdrowa sałatka, warto wypróbować.


Składniki:

  • 3 - 4 ogórki (u mnie sałatkowe)
  • 1 słodka cebula (opcjonalnie)
    sos winegret:
  • 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
sos winegret z musztardą

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć, jeśli mają grubą skórkę obrać i pokroić w 3 - 4 cm słupki.
  2. Gdy będziemy robić ogórki z cebulą, to pokroić ją w cieniutkie pióra (u mnie bez cebuli).
  3. Pokrojone ogórki i cebulę polać sosem, wymieszać i przed podaniem odczekać z 5 minut.
sos:
  1. Do filiżanki lub słoiczka włożyć musztardę, miód, sok z cytryny, pieprz i sól, mieszać do czasu rozpuszczenia się soli i miodu.
  2. Następnie stopniowo dodawać oliwę i mieszać, aż powstanie jednolity sos.
  3. Polecam mieszać w małym słoiczku z zakrętką, wtedy można niewykorzystany sos zakręcić i wstawić do lodówki. 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mi bardzo miło, że mój blog się podoba :)
      Kremu z kiszonej kapusty nigdy jeszcze nie jadłam i nie robiłam. Na pewno odwiedzę Twój blog :)

      Usuń
  2. Nie znałem takiego połączenia. Na pewno na tygodniu zrobię sobie taki sos. Świetny blog i super wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mi bardzo miło :) U mnie w domu takie ogórki wszyscy bardzo lubią, polecam :)

      Usuń
  3. Nie próbowałam tego połączenia. Zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia jadła ogórki z miodem :) te muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ogórki raczej nie są słodkie, mi bardzo smakują, ale by ocenić trzeba spróbować :)

      Usuń
  5. Muszą smakować wspaniale. Napewno je zrobię :-) Ciepło pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :) Polecam, warto spróbować.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: