Translate

poniedziałek, 5 września 2016

Papryka faszerowana mięsem wołowym

Danie zawierające w sobie wszystko to, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek. W papryce faszerowanej jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu.


Papryka pieczona z mięsem


Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe.

Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem, jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy. Należy korzystać z sezonu na paprykę, gdyż jest ona teraz najsmaczniejsza i przystępna cenowo.
Pieczona papryka

Składniki:

  • 400 g wołowego mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati)
  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej) 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczka pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 bułeczki kajzerki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do posmarowania papryki
Papryka z farszem

Przygotowanie:

  1. Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  5. Ryż zalać szklanką osolonej zimnej wody i gotować około 6 - 7 minut, ma być w środku jeszcze twardy. Odstawić do wystudzenia.
  6. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut.
  7. Paprykę umyć, osuszyć, odciąć z góry daszek z ogonkiem (zostawić około 5 cm pas papryki, aby ogonek jej się trzymał), wnętrze oczyścić z gniazda nasiennego.
  8. Papryki napełnić przyprawionym mięsem, skórkę papryki posmarować oliwą (daszek również, omijając ogonek).
  9. Paprykę przykryć daszkiem, wstawić do foremki i podlać wodą do wysokości około 1 cm.
  10. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 - 50 minut. Po około 20 minutach, gdy daszki zaczną się przypiekać i marszczyć, zdjąć je i wyjąć z piekarnika, a paprykę z mięsem piec dalej.
  11. Brzegi upieczonej papryki są lekko przypieczone, a skórka lekko pomarszczona.
  12. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia, wtedy dopiero można ją podawać.

    Zobacz również: papryka z kaszą gryczaną i warzywami.

6 komentarzy:

  1. Super danie na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię paprykę faszerowaną, a ta wygląda cudownie :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie sobie przypomniałam, że dawno nie robiłam faszerowanej papryki, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: