Translate

19 września 2016

Zapiekanka z kurczaka i pieczarek

Smaczne, zdrowe i niezbyt pracochłonne danie, takie lubię najbardziej. Składniki do tej zapiekanki są chyba najczęściej przez wszystkich spożywane i lubiane. Połączenie ich razem dało bardzo lekki, aromatyczny i pożywny obiad.

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem

Ta zapiekanka jest urozmaicona pysznym pure ziemniaczanym z dodatkiem gałki muszkatołowej. W swoim składzie nie zawiera śmietany, więc jest mniej tłusta. Kurczak jest przyprawiony aromatycznym rozmarynem i majerankiem. Dodane pieczarki i groszek, według mnie bardzo dobrze smakowo pasują do tak przyprawionego kurczaka.

Przygotowując zapiekankę, należy zwrócić uwagę, jaki dodamy ser, gdyż od tego zależeć będzie, jaka zawartość tłuszczu będzie w całym daniu. W mojej zapiekance jest dodany delikatny w smaku ser mozzarella, ale dobry będzie bardziej wyrazisty parmezan lub grana padano.  Zapiekanka powinna smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zadowoli szczególnie osoby, które dbają o siebie i zwracają uwagę na to, co jedzą.

Zapiekanka z kurczaka

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (500 g)
  • 300 g pieczarek
  • 200 - 300 g groszku mrożonego lub jak u mnie z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 - 400 g ziemniaków
  • 100 - 150 g sera żółtego (u mnie mozzarella)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
  3. Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z rozmarynem i majerankiem, dodać do smażącej się cebuli, lekko obsmażyć, pod koniec przyprawić pieprzem i solą.
  4. Kurczaka zdjąć z patelni, a na jego miejsce wrzucić umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, dodać tymianek, a pod koniec smażenia pieprz i sól. Podczas smażenia dodać łyżkę masła, smażyć do lekkiego zrumienienia.
  5. Wymieszać kurczaka z pieczarkami i odsączonym groszkiem (mrożony groszek wcześniej podgotować w osolonej wodzie około 5 minut), wyłożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i przykryć pure ziemniaczanym. Na wierzchu położyć cienkie plastry mozzarelli lub posypać innym tartym żółtym serem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 - 25 minut.

    Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem.

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajna zapiekanka. Napewno ją zrobię:-) Lubię takie obiadki:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zapiekanka :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusze się i zrobię,wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, warto zrobić.

      Usuń
  4. Fajna propozycja, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje danie wygląda pysznie -:) też nie lubię pracochlonych dań :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: