Translate

21 lipca 2017

Czekoladki z oleju kokosowego

Zdrowe i łatwe do wykonania czekoladki z oleju kokosowego to pyszny deser, który śmiało, można podać nawet dzieciom. Proste przygotowanie i możliwość wybrania dowolnych dodatków smakowych sprawia, że chętnie je przygotowuję. 


Czekoladki z herbatą Matcha, kakao i chia

Dlaczego warto zrobić czekoladki z oleju kokosowego?

Czekoladki z oleju kokosowego mają bardzo delikatny, przyjemny, niezbyt słodki smak. Po ich zjedzeniu w ustach jest świeżo, bez utrzymującego się przez długi czas smaku cukru. Oczywiście takie czekoladki na pewno są zdrowsze od dostępnych w sklepach, ale jedząc je, nie należy przesadzać, gdyż olej kokosowy to jednak wciąż tłuszcz.

Dobór dodatków smakowych może być według swoich upodobań, ja użyłam kakao, herbaty Matcha i nasion chia. Zamiast herbaty Matcha świetnie sprawdzi się dodanie laski wanilii i posiekanych orzechów. Jeśli chcemy zrobić jeszcze zdrowsze czekoladki to, zamiast zwykłego mleka użyć mleczka kokosowego, a zamiast cukru pudru innego naturalnego środka słodzącego np. erytrytolu Słodki Eryk, który mogą jeść nawet cukrzycy (indeks glikemiczny = 0).

Czekoladki z Matcha i kakao

Składniki: 

(na 12 - 15 sztuk, foremki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)

Warstwa z chia:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja 
  • 2 łyżki nasion chia Dr Gaja 
  • 70 ml mleko zwykłego lub kokosowego 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 

Warstwa z herbatą Matcha:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja 
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru 

Warstwa z kakao:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 - 3 łyżki płatków migdałowych
    Składnik odmierzam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić czekoladki z oleju kokosowego?

  1. Nasiona chia namoczyć w lekko podgrzanym mleku i odstawić na około 20 minut, aby napęczniały. 
  2. Miękki olej zmiksować z cukrem pudrem, namoczonymi nasionami chia i wiórkami kokosowymi, aby powstała jednolita masa. 
  3. Masę wyłożyć na dno najlepiej silikonowych foremek, po około 2 łyżeczki do każdej, aby po zastygnięciu warstwy były równe i wstawić do lodówki na około 5 - 10 minut. 
  4. Herbatę Matcha zalać 2 łyżkami ciepłej wody i mieszać do czasu uzyskanie jednolitej konsystencji, nie powinna być zbyt rzadka. 
  5. Miękki olej zmiksować z cukrem pudrem i zimną herbatą Matcha, aby powstała jednolita konsystencja. 
  6. Masę wyłożyć do foremek na chia i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
  7. Kakao zalać 2 - 3 łyżkami wrzątku i rozmieszać na gładką masę.  
  8. Olej zmiksować z cukrem i wystudzonym kakao oraz rozdrobnionymi płatkami migdałów. 
  9. Masę wyłożyć do foremek na wierzch z herbatą i wstawić do lodówki, aby zastygła.  
  10. Czekoladki można już jeść po około 3 - 4 godzinach, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc. 
  11. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie są niezbyt słodkie. Przechowywać w lodówce. Czekoladki polecam zrobić w nieco mniejszych foremkach, wtedy wyjdzie ich zdecydowanie więcej.

    Zobacz również: czekoladki kokosowe Bounty.

10 komentarzy:

  1. Smakowity deser :) Chętnie bym spróbowała :) Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się wspaniale i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne i pomysłowe, a ile w nich dobroci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniałe czekoladki! Koniecznie będe musiała je spróbować, uwielbiam takie słodkości

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: