Czekoladki z oleju kokosowego

/ 11

Zdrowe i łatwe do wykonania czekoladki z oleju kokosowego to pyszny deser, który śmiało, można podać nawet dzieciom. Proste przygotowanie i możliwość wybrania dowolnych dodatków smakowych sprawia, że chętnie je przygotowuję. 

Czekoladki z herbatą Matcha, kakao i chia

Dlaczego warto zrobić czekoladki z oleju kokosowego?

Czekoladki z oleju kokosowego mają bardzo delikatny, przyjemny, niezbyt słodki smak. Po ich zjedzeniu w ustach jest świeżo, bez utrzymującego się przez długi czas smaku cukru. Oczywiście takie czekoladki na pewno są zdrowsze od dostępnych w sklepach, ale jedząc je, nie należy przesadzać, gdyż olej kokosowy to jednak wciąż tłuszcz.

Dobór dodatków smakowych może być według swoich upodobań, ja użyłam kakao, herbaty Matcha i nasion chia. Zamiast herbaty Matcha świetnie sprawdzi się dodanie laski wanilii i posiekanych orzechów. Jeśli chcemy zrobić jeszcze zdrowsze czekoladki to, zamiast zwykłego mleka użyć mleczka kokosowego, a zamiast cukru pudru innego naturalnego środka słodzącego np. erytrytolu Słodki Eryk, który mogą jeść nawet cukrzycy (indeks glikemiczny = 0).
Czekoladki z Matcha i kakao

Składniki: 

(na 12 - 15 sztuk, foremki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)

Warstwa z chia:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja 
  • 2 łyżki nasion chia Dr Gaja 
  • 70 ml mleko zwykłego lub kokosowego 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 

Warstwa z herbatą Matcha:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja 
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru 

Warstwa z kakao:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Dr Gaja 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 - 3 łyżki płatków migdałowych
    Składnik odmierzam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć kakao bez glutenu.

Jak zrobić czekoladki z oleju kokosowego?

  1. Nasiona chia namoczyć w lekko podgrzanym mleku i odstawić na około 20 minut, aby napęczniały. 
  2. Miękki olej zmiksować z cukrem pudrem, namoczonymi nasionami chia i wiórkami kokosowymi, aby powstała jednolita masa. 
  3. Masę wyłożyć na dno najlepiej silikonowych foremek, po około 2 łyżeczki do każdej, aby po zastygnięciu warstwy były równe i wstawić do lodówki na około 5 - 10 minut. 
  4. Herbatę Matcha zalać 2 łyżkami ciepłej wody i mieszać do czasu uzyskanie jednolitej konsystencji, nie powinna być zbyt rzadka. 
  5. Miękki olej zmiksować z cukrem pudrem i zimną herbatą Matcha, aby powstała jednolita konsystencja. 
  6. Masę wyłożyć do foremek na chia i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
  7. Kakao zalać 2 - 3 łyżkami wrzątku i rozmieszać na gładką masę.  
  8. Olej zmiksować z cukrem i wystudzonym kakao oraz rozdrobnionymi płatkami migdałów. 
  9. Masę wyłożyć do foremek na wierzch z herbatą i wstawić do lodówki, aby zastygła.  
  10. Czekoladki można już jeść po około 3 - 4 godzinach, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc. 
  11. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie są niezbyt słodkie. Przechowywać w lodówce. Czekoladki polecam zrobić w nieco mniejszych foremkach, wtedy wyjdzie ich zdecydowanie więcej.

    Zobacz również: czekoladki kokosowe Bounty.

Komentarze

  1. Smakowity deser :) Chętnie bym spróbowała :) Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się wspaniale i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne i pomysłowe, a ile w nich dobroci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniałe czekoladki! Koniecznie będe musiała je spróbować, uwielbiam takie słodkości

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, to naprawdę świetny przepis, cieszę się, że tu trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady