Translate

środa, 18 października 2017

Ciasto czekoladowe z serem

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe z serem to wspaniały deser, który powinien posmakować osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Wilgotne i niezbyt słodkie ciasto na pewno będzie hitem na każdym stole.


Ciasto kakaowe przełożone serem

Smak tego ciasta pamiętam z dzieciństwa i długo szukałam odpowiedniego połączenia składników,  aby odtworzyć ten smak. Może nie jest ono w 100% takie samo, gdyż dawniej używało się innej jakości składników i cały proces przygotowania odbywał się ręcznie bez miksera, ale otrzymałam podobny smak i strukturę ciasta, które rozpływa się w ustach.

W moim domu wszyscy bardzo lubią ciasta czekoladowe, a za sernikami wręcz przepadają i takiego właśnie ciasta czekoladowego z serem bardzo często się domagają. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ono do gustu i będzie ulubionym ciastem na deser.

Biszkopt czekoladowy z serem

Składniki:

(forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 7 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kropelki aromatu rumowego
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera białego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka miodu
    Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z serem?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować, aż się rozpuści. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę. 
  2. Następnie delikatnie wmieszać w masę przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę mieszać delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek.
  3. Ciasto wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 29 minut. Piec dokładnie tyle czasu, gdyż dłuższe pieczenie zbyt mocno wysuszy ciasto, a krótsze, ciasto będzie niedopieczone. Najlepiej sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem, jeśli nic się do niego nie przykleja, to ciasto jest upieczone.
  4. Ciasto wystudzić i przekroić na dwie części, następnie na jedną część rozsmarować połowę masy serowej i przykryć drugą, którą posmarować i wyrównać pozostałym serem.
  5. Ciasto wstawić na około 10 minut do lodówki.
  6. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą czekoladową i ponownie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby zastygło i połączyły się smaki.

Masa serowa:

  1. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). 
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodawać stopniowo ser i wanilię. Na koniec krótko miksując połączyć ser z wystudzoną żelatyną i nie czekając przekładać ciasto powstałą masą.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę połamać, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą.
  2. Miskę zdjąć z garnka i mieszać polewę, aż połączą się wszystkie składniki i będzie błyszcząca i jednolita konsystencja.
  3. Wystudzoną polewą polać zastygnięty wierzch ciasta.

    Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. Zjadłabym kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o to ciasto, to podejrzewam, że na jednym kawałeczku by się nie skończyło ;)

      Usuń
  2. Wspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, mniam, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: