Translate

sobota, 7 października 2017

Sos do pizzy

Smaczny i bardzo aromatyczny sos pomidorowy, a do tego jeszcze łatwy do zrobienia. Pomidorowy sos do pizzy to wspaniały dodatek do posmarowania surowego spodu pizzy przed jej upieczeniem, świetnie sprawdza się również podany zamiast ketchupu.


Sos pomidorowy

Sos zrobiłam na bazie gęstej passaty pomidorowej (przecier pomidorowy w szklanej butelce), co skróciło cały proces przygotowania, gdyż nie musiałam długo jej gotować, tak jakby to było, gdybym sos robiła ze świeżych pomidorów. Dodatek czosnku, oregano i bazylii uczynił sos bardzo aromatycznym i tak smacznym, że zanim wylądował na pizzy 1/3 sosu została wyjedzona.

Za kilka dni pojawi się również na blogu przepis na ciasto do pizzy o cienkim spodzie zapraszam 😊

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 1 - 2 łyżeczki cukru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przed przeciśnięciem można go pokroić w plasterki i na 5 minut zalać łyżką oliwy, wtedy będzie delikatniejszy w smaku.
  2. Składniki na sos (oprócz soli i pieprzu) włożyć do rondla i gotować na małej mocy palnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania.
  3. Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić.
  4. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów.
  5. Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy 25 - 30 cm i zostaje jeszcze nieco jako dodatek po jej upieczeniu.
  6. Taki sos można wstawić do lodówki i stosować jako ketchup.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

8 komentarzy:

  1. Pyszny i w dodatku swojski sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zawsze dodaję cukier, to takie koło wzajemnej adoracji z pomidorem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, cukier wydobywa smak i wzmacnia kolor :)

      Usuń
  4. Oo, ale super! Nie długo własnie planowałam jakąś pizzę zrobić to i ten sosik wykorzystam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sos wykorzystać do takiej pizzy:
      http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/10/pizza-domowa-z-salami.html

      Usuń
  5. Dobry pomysł z tym sosem

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: