Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

/ 5

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to pyszny domowy obiad, który jest łatwy do przygotowania i zazwyczaj wszystkim smakuje. Pożywny i lekkostrawny obiad jednogarnkowy. Klopsiki zrobione są z indyka, dlatego cały posiłek zawiera mało tłuszczu, a za to dużo białka. Klopsiki w pomidorach na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym, nawet tym na diecie.

Pulpety w pomidorach
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to smaczne i zdrowe danie, które z łatwością przygotuje każdy. Łatwo dostępne składniki i prosty do zrobienia obiad dla całej rodziny. Zazwyczaj przygotowuję klopsiki w sosie pomidorowym na kilka dni, gdyż dobrze smakują również po podgrzaniu.

Mięso mielone z indyka najlepiej, aby było z różnych jego części, wtedy klopsiki będą najsmaczniejsze. W sprzedaży czasami jest mięso gulaszowe z indyka, które można zmielić i takie zazwyczaj kupuję. Omijam raczej mięso mielone, które jest już zapakowane w torebkę, gdyż trudno sprawdzić, co tak naprawdę w nim jest. Warunkiem, aby klopsiki z indyka były smaczne, jest przygotowanie ich z dobrej jakości mięsa mielonego.
Klopsiki w pomidorach
Liczba porcji: 30
Czas przygotowania: 30 minut + duszenie

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym:

  • 1,5 kg mielonego indyka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 500 ml gorącego bulionu drobiowego lub wody

Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie pomidorowym?

  1. Mielone mięso z indyka wymieszać z jajkami, bułką tartą, drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką, oregano, pieprzem, sosem sojowym i solą.
  2. Po dokładnym wyrobieniu mięsa zrobić z niego małe klopsiki, które krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  3. W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  4. Do cebuli przełożyć klopsiki i po zalaniu ich gorącym bulionem lub wodą, dusić pod przykryciem około 15 minut.
  5. Następnie dodać zioła prowansalskie, chili, słodką paprykę, passatę pomidorową, cukier trzcinowy i dusić pod przykryciem około 7 minut.
  6. Na koniec doprawić wszystko pieprzem i solą, wmieszać koncentrat i chwilę gotować bez przykrywania, aby sos zaczął lekko gęstnieć.
  7. Podawać według uznania, z makaronem, ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem.

    Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie czosnkowym.

Komentarze

  1. Jeszcze z indyka nie robiłam. Będę musiała kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie obiadowe. Często też robię z sosem pieczarkowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Klopsiki to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam bez oregano, sosu sojowego i ziół prowansalskich, ale dodałam natkę pietruszki do mięsa, a na koniec też do sosu i wyszło wyśmienite, pychotka 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawiać można według upodobań, a pietruszka bardzo pasuje 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *