Barszcz czerwony na zakwasie

Najlepszy wigilijny barszcz czerwony na zakwasie. Przepis na barszcz czerwony, który ma intensywny czerwony kolor i głęboki smak. Tradycyjny barszcz czerwony świetnie smakuje podany z uszkami na Wigilię. Czysty barszcz czerwony może być również podany w filiżance do popijania pierożków, krokietów lub pasztecików. Smak barszczu na zakwasie pamięta się bardzo długo.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony na zakwasie przygotowuje się bardzo łatwo, jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Barszczu czerwonego nie można intensywnie gotować, a po ugotowaniu i przed podanie tylko delikatnie podgrzać. Istotne jest użycie dobrej jakości buraków, u mnie zazwyczaj są takie podłużne. Ostateczny smak barszcz wigilijny uzyskuje dzięki odpowiedniemu zakwasowi, najlepiej zrobić domowy zakwas. Bardziej intensywny kolor i głębszy smak barszcz czerwony uzyska dzięki wcześniejszemu upieczeniu buraków. Przygotowując barszcz na zakwasie, nie zapomnijcie o dodaniu jabłka, które świetnie podkreśla smak buraków.
Barszcz czerwony z uszkami na Wigilię
Liczba porcji: 2000 ml
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 34 kcal
Kategoria: przystawka, zupa
Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa

Przepis na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Składniki na barszcz czerwony na zakwasie:

  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych prawdziwków
  • zakwasu z buraków (u mnie 700 ml)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 litrowy garnek
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie?

  1. Buraki, marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Buraki przed włożeniem do garnka wymieszać z cukrem i chwilę odczekać.
  2. Buraki można wcześniej upiec w piekarniku i do gotowania dodać tarte, wtedy barszcz będzie miał jeszcze bardziej intensywny kolor i krócej trzeba będzie go gotować.
  3. Warzywa zalać zimną wodą tak, aby były w niej całkowicie zanurzone.
  4. Do garnka dodać obrane i przekrojone cebule, liść laurowy, ziele angielskie i opłukane grzyby.
  5. Gotować na małej mocy palnika około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Zbyt intensywnie nie gotować, gdyż barszcz straci kolor i smak.
  6. Następnie dodać przekrojone na kilka części jabłko i rozgniecione ząbki czosnku oraz majeranek, gotować na minimalnej mocy palnika przez około 5 minut.
  7. Garnek odstawić na 2 - 3 godziny, aby wszystkie składniki i smaki się połączyły.
  8. Barszcz przecedzić, aby oddzielić od płynu warzywa i przyprawy.
  9. Płyn wymieszać z zakwasem i przyprawić do smaku pieprzem i solą, chwilę podgrzewać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ilość zakwasu dostosować do stopnia jego kwaśności.
  10. Barszcz czerwony podawać na Wigilię z uszkami lub pierożkami.

    Zobacz również: krokiety z kapustą i grzybami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *