Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem
Domowe gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem z indyka. Przepis na gołąbki z kaszą i mięsem w wersji nieco lżejszej i szybszej do zrobienia. Włoska kapusta z kaszą pęczak i indykiem polana sosem pomidorowym świetnie smakuje i jest to idealny obiad na co dzień i od święta. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kapusty włoskiej?
Spis treści:
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem z indyka, to lżejsza i łatwiejsza do przygotowania wersja tradycyjnych gołąbków. Kapusta włoska jest delikatniejsza, łatwiej z niej oddzielić liście i nie wydziela intensywnego kapuścianego zapachu podczas pieczenia. Gołąbki z kaszą pęczak i indykiem są lżejsze i mniej tłuste, ale równie pożywne, jak gołąbki tradycyjne.
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej w mniej kalorycznym, dietetycznym wydaniu z pysznym sosem pomidorowym. Gołąbki z piekarnika nie wymagają dużej uwagi z naszej strony podczas pieczenia i są bardziej aromatyczne.
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą i mięsem z indyka
Składniki na gołąbki z kapusty włoskiej:
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 150 g kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżki oliwy do smażenia
Dodatkowo: - 400 ml passaty pomidorowej
- 300 ml wody lub bulionu
- 1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy do gołąbków:
- 400 - 500 ml płynu po pieczeniu gołąbków
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub 7 łyżek śmietanki 30 - 36%
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- pieprz i sól do smaku
Opis krok po kroku:
Jak zrobić gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą pęczak?
- Z kapusty włoskiej wyciąć głąb, oddzielić liście i każdy na chwilę zanurzyć we wrzątku. Liście, które mają zbyt grube końce, należy nieco spłaszczyć, poprzez ścięcie i wyrównanie zgrubiałych miejsc.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie i po wystudzeniu dodać do mięsa.
- Do mięsa dodać również sól i przyprawy, wymieszać.
- Następnie połączyć z wystudzoną kaszą pęczak i wyrobić masę, którą zawijać w liście kapusty włoskiej.
- Na brzeg każdego liścia układać 1 - 2 łyżki masy z kaszą i po założeniu boków liścia na mięso do środka, ciasno zwijać gołąbki.
- Gołąbki wkładać do żaroodpornego naczynia jeden obok drugiego, łączeniem liścia pod spód.
- Pomiędzy gołąbki wlać rozmieszaną z wodą i solą passatę.
- Gołąbki piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180°C przez około 55 minut.
- Podawać z sosem pomidorowym.
Jak ugotować kaszę pęczak do gołąbków?
- Kaszę pęczak zalać 3 porcjami wody, 1 porcja wody = 1 objętość kaszy.
- Kaszę gotować około 20 minut, po czym odstawić do wystudzenia i wchłonięcia przez nią wody.
- Zlać do rondla płyn, w którym piekły się gołąbki i zagotować.
- Dodać cukier trzcinowy i rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną albo zamiast mąki z wodą dodać śmietankę.
- Gotować ciągle mieszając na małej mocy palnika, aż sos zacznie nieco gęstnieć. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
Witaj! kasza pęczak 150 gramów już ugotowana czy surowa?
OdpowiedzUsuń150 g suchej kaszy, którą trzeba ugotować. Sposób gotowania jest w opisie.
UsuńCudowne 😍😍 Ale mi narobiłaś smaku! 🥰
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂 Były pyszne 😀
Usuń