Piernik z powidłami i orzechami
Piernik z powidłami i orzechami jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast na święta. Przepis na piernik świąteczny, który przygotuje nawet osoba mało doświadczona w pieczeniu ciasta. Wilgotny piernik z powidłami śliwkowymi to idealny deser świąteczny. Prosty piernik na święta z powidłami o umiarkowanej słodyczy.
Spis treści:
Świąteczny piernik z powidłami i orzechami jest łatwy do zrobienia i chyba jest jedynym ciastem, które nie traci smaku i aromatu nawet kilka dni od przygotowania. Piernik to niezbyt słodkie ciasto piernikowe przełożone domowymi powidłami ze śliwek węgierek, z orzechami i polany polewą z czekolady.
Piernik z powidłami nie wymaga leżakowania, ale jest najsmaczniejszy po 2 dniach od przygotowania. Tak jak każde ciasto z powidłami również piernik przekładany powidłami musi mieć czas, aby warstwy odpowiednio się połączyły i piernik był wilgotny.
Przepis na piernik z powidłami i orzechami
Składniki na piernik z powidłami i orzechami:
- 160 g masła 82%
- 100 g miodu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao naturalnego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 240 g mąki pszennej typ 450
- szczypta soli
- 100 g orzechów (u mnie włoskie, laskowe, nerkowca)
Dodatkowo: - 400 g powideł śliwkowych
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki 30%
- 50 g orzechów do dekoracji
Opis krok po kroku:
Jak zrobić piernik z powidłami i orzechami?
- Na małej mocy palnika w rondelku roztopić masło z miodem.
- Dodać przyprawę do piernika, kakao i gotować powoli, aż składniki się połączą i masa będzie przypominała rzadki karmel.
- Naczynie zdjąć z palnika, dodać sodę oczyszczoną i mieszać do czasu, aż soda przestanie się pienić. Karmel odstawić do wystudzenia.
- Jajka zmiksować na puszystą masę dodając po łyżce cukru.
- Nie przerywając miksowania małymi porcjami dodawać wystudzony karmel i miksować do czasu połączenia się składników.
- Następnie do masy miodowej wmieszać delikatnie partiami przesianą mąkę, dodać sól i posiekane orzechy. Masy nie miksować, tylko delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub łopatką.
- Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na nim ciasto piernikowe.
- Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym góra-dół do 180°C przez około 15 - 18 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na 2 równe części. Jedną część posmarować nieco większą częścią powideł i przykryć drugą.
- Wierzch piernika posmarować cienką warstwą pozostałych powideł, polać polewą z czekolady i posypać pokrojonymi orzechami.
- Ciasto odstawić na co najmniej 5 godzin do schłodzenia.
Jak zrobić polewę z czekolady?
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać śmietankę i ciągle mieszając rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
- Polewę mieszać do czasu, aż będzie gładka i lśniąca.
Wygląda mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń