Translate

poniedziałek, 11 lipca 2016

Soczyste kotlety mielone


Kotlety mielone to najczęściej przygotowywane danie w wielu domach. Zrobienie dobrego, soczystego mielonego może nie być takie proste, szczególnie dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę w kuchni.

Numerem jeden jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso mielone, najlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu w domu. Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać 1/3 część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą również smaczne mielone.

W standardowych mielonych musi być czosnek, cebula, majeranek, pieprz, sól, bułka tarta lub zwykła pszenna bułeczka, mleko i obowiązkowo łyżka śmietany. Moje mielone w swoim składzie mają jeszcze świeży koperek, co nadaje im fajnego smaku i aromatu. Do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia.


Składniki:
(na około 10 średnich kotletów)
  • 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 gałązki świeżego kopru (opcjonalnie)
    dodatkowo:
  • mąka pszenna pełnoziarnista do panierowania kotletów (1 szklanka)


Przygotowanie:
  1. Bułkę tartą namoczyć w mleku, jeśli mamy całą bułeczkę to uprzednio rozdrobnić, odstawić na 5 - 10 minut. Mleka dodać tyle, aby bułka była solidnie rozmoczona.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać i delikatnie obsmażyć, najlepiej na maśle klarowanym.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki dodać do mięsa mielonego i dokładnie wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita, a zrobiony kotlet będzie trzymał formę. Jeśli podczas wyrabiania mięso będzie zbyt zwarte, należy podlać je odrobiną mleka lub wody.
  6. Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości, płaskie kotlety i obtaczamy je w mące pszennej pełnoziarnistej.
  7. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu do czasu delikatnego zbrązowienia i usmażenia się (sprawdzić wnętrze jednego kotleta). Gdyby nie były usmażone, to patelnię przykryć pokrywką i na minimalnym grzaniu potrzymać je jeszcze około minuty.
  8. Kotlety z patelni zdejmować łopatką, nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłyną soki i kotlet może być mniej soczysty.

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe, takie kotlety robił mój tata, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi, że przywołałam wspomnienia :)

      Usuń
  2. Pyszne, z tym nakluwaniem to racja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to dotyczy prawie wszystkich mięs pieczonych lub smażonych :)

      Usuń
  3. Robię kotlety dokładnie tak samo! :) A myślałam, że tylko ja dodaję koperek do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło, ja bardzo lubię smak koperku w połączeniu z mięsem :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: