Gulasz z pieczarkami

/ 0

Gulasz to smaczne danie, które nie jest zbyt pracochłonne i zapewne tak jak u mnie, jest często przygotowywane również w Waszych domach. Jeśli chodzi o przyprawy i  inne użyte składniki, można je dostosować do swoich upodobań. U mnie tym razem gulasz jest zrobiony z łopatki wieprzowej i pieczarek, ale w sezonie mogą to być również grzyby leśne.

Gulasz z kaszą jęczmienną

Podanie gulaszu jest również sprawą indywidualną, najczęściej jest podawany z ziemniakami, ale u mnie w domu bardzo lubimy go z kaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem.
Gulasz z kaszą

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 średnia papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • mielony pieprz do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)

dodatkowo:

  • 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej

    *Osoby na diecie bezglutenowej kaszę powinny zastąpić ryżem.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki i lekko podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso podsmażać na patelni partiami, aby nie wyciekały z niego soki.
  2. W średniej wielkości garnku zagotować około 1/2 litra wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i podsmażoną łopatkę (woda ma zakrywać mięso). Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.
  3. Obrać marchew i selera, drobno pokroić i dodać do gotującego się mięsa.
  4. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić. Cebulę delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa.
  5. Następnie umyć, oczyścić, grubo pokroić pieczarki i delikatnie podsmażyć na patelni po smażonej cebuli, dodać do mięsa, a patelnię opłukać odrobiną wody i również wlać ją do mięsa.
  6. Dodać pozostałe przyprawy oprócz pieprzu i soli.
  7. Dusić wszystko pod przykryciem, aż mięso będzie miękki i wtedy dodać drobno pokrojoną paprykę, pieprz i sól do smaku. Dusić jeszcze około 5 minut. U mnie gulasz dusił się w sumie około 65 minut, ale to zależy, jakie trafi nam się mięso.
  8. W garnku zagotować 2 1/2 szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i gotować 8 - 9 minut pod przykryciem, co pewien czas zamieszać. Po tym czasie wymieszać, przykryć i odstawić na około 5 - 10 minut.

    Zobacz również:
    Gulasz z drobiu na obiad
    Gulasz z indyka



Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *