Translate

środa, 24 sierpnia 2016

Pad Thai z kurczakiem i tofu

Pad Thai jest popularną potrawą w Tajlandii. Najczęściej jest przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem. Idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i odrobinę ostrego. Danie jest niezwykle lekkie, a zarazem bardzo sycące.



Przygotowanie dania nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki można dostać prawie w każdym większym markecie. Pad Thai najlepszy jest z dodatkiem pasty z tamaryndowca. Jeśli w potrawie zastosujemy pastę z tamaryndowca, to należy również dodać cukier trzcinowy, gdyż pasta jest dość cierpka i kwaśna. W wersji skróconej ze sklepowym sosem do Pad Thai bez glutaminianu sodu w skład, którego wchodzi ta pasta, również smakuje doskonale.

Potrawa dla osób lubiących poznawać nowe smaki.  Od dziś Pad Thai jest na pewno moją stałą pozycją w menu, szczególnie w gorące, letnie dni.


Składniki:
(porcja dla 2 - 3 osób)
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 180 g sera tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 - 2 cebule szalotki
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 limonka
  • 50 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 90 g kiełków fasoli Mung
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub arachidowego
  • 2 jajka

Przygotowanie:
  1. Makaron moczyć w letniej wodzie przez około godzinę, następnie odcedzić i przekroić na pół.
  2. Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszać z 4 łyżkami sosu do Pad Thai i odstawić na około 10 minut.
  3. Tofu pokroić w 1 cm kostkę.
  4. Kiełki odsączyć z płynu.
  5. Szalotkę pokroić w kostkę, zaś dymkę na 1 cm paski.
  6. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  7. Jajka roztrzepać.
  8. Orzechy drobno posiekać lub rozgnieść w moździerzu.
  9. Do rozgrzanego woka dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć tofu na lekko brązowy kolor. Tofu wyjąć z woka.
  10. Do woka dodać 2 łyżki oleju, szalotkę, czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać kurczaka i sos rybny, smażyć na dobrze rozgrzanym woku około 4 minut.
  11. Rozgarnąć w woku kurczaka i wlać w to miejsce jajka, gdy zaczną się ścinać szybko wymieszać je z kurczakiem.
  12. Dodać namoczony makaron ryżowy, pozostałe 4 łyżki sosu do Pad Tai, podsmażone tofu i chili. Wymieszać i smażyć około 3 - 4 minuty, makaron ma być a'l dente, dodać sok z 1/2 limonki i kiełki fasoli, wymieszać i zdjąć wok z palnika.
  13. Po nałożeniu do talerza, wierzch dania posypać szczypiorkiem z dymki, orzeszkami i skropić sokiem wyciśniętym z 1/4 limonki.

3 komentarze:

  1. ależ mi narobiłaś apetytu na azjatycką kuchnię :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do dzieła, migiem po produkty i w kilka chwil zaspokoisz apetyt pysznym jedzonkiem :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: