Pad Thai z kurczakiem i tofu

/ 3

Pad Thai jest popularną potrawą w Tajlandii. Najczęściej jest przygotowywany z krewetkami lub kurczakiem. Idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i odrobinę ostrego. Takie danie obiadowe jest niezwykle lekkie, a zarazem bardzo sycące.

Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym

Przygotowanie dania nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki można dostać prawie w każdym większym markecie. Pad Thai najlepszy jest z dodatkiem pasty z tamaryndowca. Jeśli w potrawie zastosujemy pastę z tamaryndowca, to należy również dodać cukier trzcinowy, gdyż pasta jest dość cierpka i kwaśna. W wersji skróconej ze sklepowym sosem do Pad Thai bez glutaminianu sodu w skład którego wchodzi ta pasta, również smakuje doskonale.

Potrawa dla osób lubiących poznawać nowe smaki.  Od dziś Pad Thai jest na pewno moją stałą pozycją w menu, szczególnie w gorące, letnie dni.
Kurczak z tofu i makaronem ryżowym

Składniki:

(porcja dla 2 - 3 osób)
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 180 g sera tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 - 2 cebule szalotki
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 limonka
  • 50 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 90 g kiełków fasoli Mung
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub arachidowego
  • 2 jajka

Przygotowanie Pad Thai z kurczakiem:

  1. Makaron moczyć w letniej wodzie przez około godzinę, następnie odcedzić i przekroić na pół.
  2. Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszać z 4 łyżkami sosu do Pad Thai i odstawić na około 10 minut.
  3. Tofu pokroić w 1 cm kostkę.
  4. Kiełki odsączyć z płynu.
  5. Szalotkę pokroić w kostkę, dymkę zaś na 1 cm paski.
  6. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  7. Jajka roztrzepać.
  8. Orzechy drobno posiekać lub rozgnieść w moździerzu.
  9. Do rozgrzanego woka dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć tofu na lekko brązowy kolor. Tofu wyjąć z woka.
  10. Do woka dodać 2 łyżki oleju, szalotkę, czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać kurczaka i sos rybny, smażyć na dobrze rozgrzanym woku około 4 minut.
  11. Rozgarnąć w woku kurczaka i wlać w to miejsce jajka, gdy zaczną się ścinać szybko wymieszać je z kurczakiem.
  12. Dodać namoczony makaron ryżowy, pozostałe 4 łyżki sosu do Pad Tai, podsmażone tofu i chili. Wymieszać i smażyć około 3 - 4 minuty, makaron ma być a'l dente, dodać sok z 1/2 limonki i kiełki fasoli, wymieszać i zdjąć wok z palnika.
  13. Po nałożeniu do talerza wierzch dania posypać szczypiorkiem z dymki i orzeszkami i skropić sokiem wyciśniętym z 1/4 limonki.

    Zobacz również: zupa tajska z łososiem.

Komentarze

  1. ależ mi narobiłaś apetytu na azjatycką kuchnię :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do dzieła, migiem po produkty i w kilka chwil zaspokoisz apetyt pysznym jedzonkiem :)

      Usuń
  2. Dla mnie wersja z kurczakiem :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *