Translate

środa, 4 października 2017

Banoffee pie bez pieczenia

Banoffee pie to smaczne i łatwe do zrobienia ciasto bez pieczenia z dodatkiem bananów i masy krówkowej (kajmak) oraz bitej śmietany. Pyszny deser, który gotowy jest do jedzenia praktycznie od razu po przygotowaniu.


Deser z masą karmelową, bananem i bitą śmietaną


Do podstawowej wersji banoffee dodawana jest tylko śmietana, ja jednak, aby ciasto dłużej zachowało formę, połączyłam ją z serkiem mascarpone. Co więcej, zamiast kakao, do posypania wierzchu użyłam gorzkiej czekolady, która fajnie przełamała w masie krówkowej słodki smak karmelu.

Jeśli dodajemy kakao to, należy nim ciasto posypać tuż przed podaniem, inaczej wierzch stanie się nieco wilgotny i ciasto straci wygląd. Ciasto jest przyjemnie kremowe i jeśli nie przesadzimy z warstwą karmelu, wcale nie jest tak bardzo słodkie, jakby się mogło wydawać.

Zachęcam do spróbowania, ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w dniu zrobienia i nie nadaje się do długiego przechowywania, góra do następnego dnia, gdyż banany tracą wygląd i smak.

Ciasto bez pieczenia z karmelem i bitą śmietaną

Składniki:
(foremka o średnicy 24 cm)

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych 
  • 100 g masła 
  • 50 g migdałów (opcjonalnie) 
  • 400 g masy krówkowej (kajmak) 
  • 3 - 4 banany 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru 
  • 100 g czekolady deserowej z 50% kakao lub naturalne kakao 

Jak zrobić ciasto banoffee pie?

  1. Herbatniki rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem i posiekanymi migdałami, następnie masą pokryć dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. 
  2. Masę krówkową wstawić do gorącej wody, aby stała się nieco luźniejsza i rozsmarować na spodzie z herbatników. 
  3. Na karmel ułożyć pokrojone w plasterki banany, które wcześniej skropić sokiem z limonki, aby nie były ciemne. 
  4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodając stopniowo serek mascarpone. Masę ze śmietany i serka wyłożyć na banany. 
  5. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady lub tuż przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. 
  6. Przed podaniem schłodzić przez godzinę.

    Zobacz również: ciasto snikers bez pieczenia.

5 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz :) pychotka ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ten deser ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciacho, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusisz smakołykami pychotka

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: