Ciasto Snikers bez pieczenia

/ 18

Kolejne łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Smak ciasta Snikers przypomina smak popularnych batoników, jednak jest o wiele mniej słodkie. Taki prosty deser przypadnie do gustu osobom, które nie lubią piec ciast, a lubią je jeść.


Ciasto na deser bez pieczenia

Dlaczego warto zrobić ciasto Snikers na deser?

Zachętą do przygotowania tego ciasto jest na pewno fakt, że nie musimy piec, co w okresie letnim jest na pewno dużym plusem. Dodatkowym jego walorem jest krem budyniowy, który nie wymaga studzenia, gdy łączymy go z masłem. Uważam również, że takie ciasto ze względu na to, że jest mniej słodkie i zawiera dużo mleka, jest zdrowsze i polecam je dzieciom.

Do wykonania można użyć tylko czekoladowych herbatników, wtedy warstwy będą bardziej się wyróżniały i będzie wyraźniejszy smak kakaowy. U mnie, jak widać, ciasto jest z herbatnikami maślanymi i czekoladowymi.
Snickers bez pieczenia

Składniki:

(na formę o wymiarach 21 cm x 24 cm, u mnie 4 warstwy herbatników po 12 szt. każda)
  • 500 g herbatników (u mnie 250 g maślanych i 250 g czekoladowych)
  • 150 g masła
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki kopiaste cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400 g, kajmak)
  • 150 g prażonych solonych orzeszków ziemnych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatniki bez glutenu i sprawdzić skład czekolady i masy krówkowej, czy nie zawierają mąki.

Jak przygotować ciasto Snikers bez pieczenia?

  1. Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i na dnie położyć warstwę herbatników. 
  2. Budynie rozmieszać w 200 ml zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu się płynu wlać do niego rozmieszany budyń i zagotować, aby zgęstniał i miał jednolitą konsystencję.
  3. Do ugotowanego gorącego budyniu dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło i mieszać, aby powstał jednolity krem. Polecam mieszać blenderem lub mikserem na wolnych obrotach.
  4. 1/2 część gorącej masy budyniowej wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników, na które wyłożyć wymieszaną z orzeszkami masę krówkową. Masę proponuję wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby stała się bardziej płynna, wtedy łatwiej ją rozsmarujemy.
  5. Masę z orzeszkami przykryć warstwą herbatników i wyłożyć na nie drugą część masy budyniowej, którą przykryć herbatnikami.
  6. Wierzch z herbatników polać  ciepłą polewą czekoladową.
  7. Ciasto najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, aby zastygło i aby zmiękły herbatniki.

Polewa czekoladowa do ciasta:

Połamać czekoladę na mniejsze kawałeczki i łącznie z pozostałymi składnikami, rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą (miska nie może dotykać do lustra wody). Polewę cały czas mieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone

Komentarze

  1. Bardzo smaczny pomysł, lubię te batoniki, więc ciasto też by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta bardzo lubię :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wygląda genialnie! Ależ bym się skusiła na taki kawałeczek ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho! Pan Mąż szaleje na punkcie Snickersów - muszę mu takie zaserwować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Trzeba koniecznie zrobić, powinno posmakować :)

      Usuń
  5. Czy ta masa budyniowa będzie gęsta? kiedyś robiłam w ten sposób i niestety ciasta nie dało się kroić, budyń wyszedł bardzo rzadki, wyplywal z ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać na zdjęciu, masa nie jest rzadka. Oczywiście ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło.

      Usuń
  6. Robiłam to ciasto i jedno co mi się w nim nie podoba to krem budyniowy a konkretnie - pierwsza warstwa budyniu rozprowadza się w miarę dobrze ale już tą druga to masakra. Krem robi się zimny i sztywny. Ciężko go rozprowadzić. Następnym razem zrobię inny krem. Ale ciasto jest ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam tego problemu, ale jeśli tak się zdarzyło, to proponuję krem roboć na każdą warstwę oddzielnie. Być może w mojej kuchni było cieplej i krem tak szybko nie stygł :)

      Usuń
  7. Jaki rozmiar foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary foremki podane są w przepisie pod słowem składniki.

      Usuń
  8. a ja mam pytanie dot budyniu, to mają być 2 budynie po 80g czy 2 budynie po 40g?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *