Translate

sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto Snikers bez pieczenia

Kolejne łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Smak ciasta Snikers przypomina smak popularnych batoników, jednak jest o wiele mniej słodkie. Taki prosty deser przypadnie do gustu osobom, które nie lubią piec ciast, a lubią je jeść.


ciasto na deser bez pieczenia

Dlaczego warto zrobić ciasto Snikers na deser?

Zachętą do przygotowania tego ciasto jest na pewno fakt, że nie musimy piec, co w okresie letnim jest na pewno dużym plusem. Dodatkowym jego walorem jest krem budyniowy, który nie wymaga studzenia, gdy łączymy go z masłem. Uważam również, że takie ciasto ze względu na to, że jest mniej słodkie i zawiera dużo mleka, jest zdrowsze i polecam je dzieciom.

Do wykonania można użyć tylko czekoladowych herbatników, wtedy warstwy będą bardziej się wyróżniały i będzie wyraźniejszy smak kakaowy. U mnie, jak widać, ciasto jest z herbatnikami maślanymi i czekoladowymi.

ciasto na deser bez pieczenia

Składniki:

(na formę o wymiarach 21 cm x 24 cm, u mnie 4 warstwy herbatników po 12 szt. każda)
  • 500 g herbatników (u mnie 250 g maślanych i 250 g czekoladowych)
  • 150 g masła
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki kopiaste cukru
  • 1 puszka masy krówkowej (400 g, kajmak)
  • 150 g prażonych solonych orzeszków ziemnych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
ciasto na deser bez pieczenia

Jak przygotować ciasto Snikers bez pieczenia?

  1. Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i na dnie położyć warstwę herbatników. 
  2. Budynie rozmieszać w 200 ml zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu się płynu wlać do niego rozmieszany budyń i zagotować, aby zgęstniał i miał jednolitą konsystencję.
  3. Do ugotowanego gorącego budyniu dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło i mieszać, aby powstał jednolity krem. Polecam mieszać blenderem lub mikserem na wolnych obrotach.
  4. 1/2 część gorącej masy budyniowej wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników, na które wyłożyć wymieszaną z orzeszkami masę krówkową. Masę proponuję wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby stała się bardziej płynna, wtedy łatwiej ją rozsmarujemy.
  5. Masę z orzeszkami przykryć warstwą herbatników i wyłożyć na nie drugą część masy budyniowej, którą przykryć herbatnikami.
  6. Wierzch z herbatników polać  ciepłą polewą czekoladową.
  7. Ciasto najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, aby zastygło i aby zmiękły herbatniki.

Polewa czekoladowa do ciasta:

Połamać czekoladę na mniejsze kawałeczki i łącznie z pozostałymi składnikami, rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą (miska nie może dotykać do lustra wody). Polewę cały czas mieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone

10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny pomysł, lubię te batoniki, więc ciasto też by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta bardzo lubię :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wygląda genialnie! Ależ bym się skusiła na taki kawałeczek ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, polecam, warto się skusić :)

      Usuń
  4. Super ciacho! Pan Mąż szaleje na punkcie Snickersów - muszę mu takie zaserwować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Trzeba koniecznie zrobić, powinno posmakować :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: