Delikatne i mięciutkie, a zarazem soczyste klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Takie danie podane na obiad sprawi, że poczujecie się najedzeni, ale nie będzie Wam ciężko, gdyż sos pomidorowy dodaje smaku i lekkości.
Klopsiki przygotowałam z mielonej karkówki z dodatkiem pieczarek i niewielkiej ilości kaszy manny, która sprawiła, że po duszeniu klopsiki są pulchne i delikatne. Danie dość łatwo i szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki.
Składniki:
(na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików)
- 1 kg mięsa mielonego z karkówki
- 400 g pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa)
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2,5 - 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
Sos pomidorowy:
- 700 ml passaty pomidorowej w szklanej butelce
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo:
- natka pietruszki do podania
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików
- masło klarowane do smażenia
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak przygotować klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym?
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić.
- Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku.
- Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta i dobrze wyrobiona. W przypadku, gdy masa jest dość luźna i trudno uformować kulki, dodać łyżkę mąki.
- Z przyprawionej masy mięsnej formować niezbyt duże klopsiki, które obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
- Klopsiki włożyć do głębokiej patelni, dodać 300 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż klopsiki będą miękkie.
- Klopsiki wyjąć do naczynia z pokrywką, aby zbyt mocno nie obsychały.
Sos pomidorowy do klopsików:
- Do płynu po duszeniu klopsików dodać drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę wraz z obranymi ze skóry i drobno pokrojonymi pomidorami.
- Do sosu wlać passatę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, gotować bez przykrycia do czasu, aż sos zacznie nieco gęstnieć.
- Pod koniec do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewać.
- Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również: klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny obiadek
OdpowiedzUsuńPyszności, mam słabość do takich klopsików :)
OdpowiedzUsuńświetne danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki! Będę musiał spróbować tych z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń