Łopatka wieprzowa z pieczarkami

/ 5

Duszona łopatka wieprzowa z pieczarkami to pyszne i mało pracochłonne danie obiadowe. Dobrze przyprawione i rozpływające się w ustach mięso z delikatnym i bardzo smacznym sosem pieczarkowym. 


Łopatka w sosie pieczarkowym
Mięso z łopatki wieprzowej jest bardzo łatwe do przetworzenia i świetnie nadaje się szczególnie do duszenia. Zestawienie tego rodzaju mięsa z pieczarkami daje bardzo przyjemny w smaku i sycący posiłek.

Łopatkę wieprzową z pieczarkami tym razem podałam z ziemniakami, ale dobrze smakuje również z kaszami i ryżem.
Łopatka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Składniki:

(na 5 - 6 porcji)
  • 1 kg łopatki wieprzowej 
  • 600 g pieczarek 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 marchewki 
  • kawałek selera 
  • 1 pietruszka 
  • 2 listki laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1/2 łyżeczki cząbru 
  • pieprz i sól do smaku 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • masło klarowane do smażenia 
  • natka pietruszki do podania 

Jak przygotować łopatkę wieprzową z pieczarkami? 

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości masła klarowanego. 
  2. Obsmażone mięso zalać litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. 
  3. Następnie dodać do mięsa obrane i drobno pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę i czosnek pokrojone i podsmażone na maśle. 
  4. Pieczarki oczyścić, umyć, większą część pokroić w plastry, a pozostałe w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia delikatnie posolić, dodać śmietanę i smażyć, aż śmietana zacznie delikatnie gęstnieć.  
  5. Pieczarki razem z płynem dodać do mięsa, przyprawić majerankiem, tymiankiem, cząbrem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, gotować bez przykrycia do czasu, aż konsystencja sosu w mięsie będzie nam odpowiadała. 
  6. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

    Zobacz również: bitki z szynki w sosie cebulowym.

Komentarze

  1. U mnie też dziś były pieczarki, w ogóle uwielbiam grzyby.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny obiad, przypomina mi smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie to wygląda. Uwielbiam potrawy z pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszny przepis dziękuję i polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *