Łopatka wieprzowa z pieczarkami
Duszona łopatka wieprzowa z pieczarkami to pyszne i mało pracochłonne danie obiadowe. Dobrze przyprawione i rozpływające się w ustach mięso z delikatnym i bardzo smacznym sosem pieczarkowym.
Łopatkę wieprzową z pieczarkami tym razem podałam z ziemniakami, ale dobrze smakuje również z kaszami i ryżem.
Składniki:
(na 5 - 6 porcji)
- 1 kg łopatki wieprzowej
 - 600 g pieczarek
 - 2 cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 marchewki
 - kawałek selera
 - 1 pietruszka
 - 2 listki laurowe
 - 5 ziaren ziela angielskiego
 - 2 łyżki majeranku
 - 1 łyżeczka tymianku
 - 1/2 łyżeczki cząbru
 - pieprz i sól do smaku
 - 100 ml śmietany 30%
 - masło klarowane do smażenia
 - natka pietruszki do podania
 
Jak przygotować łopatkę wieprzową z pieczarkami?
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości masła klarowanego.
 - Obsmażone mięso zalać litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
 - Następnie dodać do mięsa obrane i drobno pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę i czosnek pokrojone i podsmażone na maśle.
 - Pieczarki oczyścić, umyć, większą część pokroić w plastry, a pozostałe w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia delikatnie posolić, dodać śmietanę i smażyć, aż śmietana zacznie delikatnie gęstnieć.
 - Pieczarki razem z płynem dodać do mięsa, przyprawić majerankiem, tymiankiem, cząbrem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, gotować bez przykrycia do czasu, aż konsystencja sosu w mięsie będzie nam odpowiadała.
 - Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Zobacz również: bitki z szynki w sosie cebulowym. 





U mnie też dziś były pieczarki, w ogóle uwielbiam grzyby.
OdpowiedzUsuńFajny obiad, przypomina mi smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPysznie i pożywnie.
OdpowiedzUsuńCudnie to wygląda. Uwielbiam potrawy z pieczarkami.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny przepis dziękuję i polecam
OdpowiedzUsuń