Sernik z orzechami w karmelu

/ 0

Prosty przepis na sernik z orzechami w karmelu. Szybki sernik na herbatnikach o umiarkowanej słodyczy. Pieczony sernik z orzechami włoskimi i karmelem. Idealny sernik z karmelem na święta i każdą inną okazję.

Sernik z orzechami włoskimi i karmelem
Przepis na sernik z orzechami w karmelu jest bardzo łatwy do zrobienia. Sernik z karmelem nie tylko jest łatwy do przygotowania, ale i świetnie smakuje na deser. Pieczony sernik na herbatnikach nie wymaga dodatkowego czasu na robienie spodu, co zdecydowanie ułatwia jego wykonanie. Z przepisu wychodzi sernik wilgotny i zwarty.

Przygotowując sernik z orzechami, należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Ser twarogowy na sernik powinien być dobrej jakości. Nie polecam sera rzadkiego z wiaderka, który ma dziwny i długi skład. Podstawowe składniki dobrego sera białego twarogowego to mleko i kultury bakterii, ewentualnie śmietanka.
Sernik z karmelem i orzechami włoskimi 
Liczba porcji: 21 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 317 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na sernik z orzechami

Składniki na sernik z orzechami w karmelu:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 kg mielonego sera białego (u mnie 18% tłuszczu)
  • 160 g cukru pudru (szklanka)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 5 jajek
  • 100 g masła lub śmietanki 30% (opcjonalnie, jeśli ser jest niezbyt tłusty)

Spód do sernika:

  • 200 g herbatników śmietankowych
  • 100 g masła

Orzechy włoskie w karmelu do sernika:

  • 150 g orzechów włoskich łuskanych (42 połówki)
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sernik z orzechami włoskimi?

Spód do sernika z orzechami:

  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodając roztopione masło.
  2. Powinna powstać masa o strukturze mokrego piasku, którą wyłożyć dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.
  3. Masę z herbatników wyrównać i podociskać łyżką.
  4. Formę z herbatnikami wstawić do lodówki na 10 minut.

Masa serowa:

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wanilią.
  3. Następnie dodać ser, budyń i krótko miksować tylko do połączenia się składników. Jeśli ser ma mniej tłuszczu, należy dodać 100 g roztopionego i wystudzonego masła lub śmietankę.
  4. Masy serowej zbyt długo nie miksować, aby mocno jej nie napowietrzać. Zbyt mocno napowietrzona masa podczas pieczenia wyrasta, ale później dużo opada.
  5. Na koniec białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem.
  6. Masę z sera przełożyć do formy z herbatnikami i wyrównać.
  7. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160°C góra-dół około 70 minut.
  8. Wierzch upieczonego sernika powinien być zwarty i sprężysty. Sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek może być wilgotny, ale bez przyklejonego sera.
  9. Upieczony sernik studzić najpierw przez 40 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
  10. Na wystudzony sernik równomiernie rozłożyć orzechy włoskie w karmelu i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Orzechy włoskie w karmelu:

  1. W rondelku, powoli podgrzewając rozpuścić cukier. Rozpuszczonego cukru nie gotować, gdyż może się przypalić i będzie gorzki.
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło, miód i rozpuścić na małej mocy palnika. Płyn powinien być jednolity i bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  3. Dodać orzechy i powoli gotować ciągle mieszając do czasu, aż płyn zacznie gęstnieć i oklejać orzechy.
  4. Lekko wystudzone orzechy w karmelu wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki.
  5. Orzechów w karmelu całkowicie nie studzić, gdyż mocno zastygną i nie przykleją się później do sernika.
Zobacz również: ciasto z orzechami i kremem budyniowym.
Porada
W przepisie użyłam sera białego z zawartością 18% tłuszczu, do chudszego sera dodać 100 ml śmietanki 30% lub tyle samo roztopionego i wystudzonego masła.
Produkty na sernik powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.
Przygotowując sernik, masy serowej zbyt mocno nie miksować, gdyż będzie ona napowietrzona i po upieczeniu sernik dużo opadnie.
Upieczony sernik najpierw studzimy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjmujemy.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady