Sernik z orzechami w karmelu
Prosty przepis na sernik z orzechami w karmelu. Szybki sernik na herbatnikach o umiarkowanej słodyczy. Pieczony sernik z orzechami włoskimi i karmelem. Idealny sernik z karmelem na święta i każdą inną okazję.
Przepis na sernik z orzechami w karmelu jest bardzo łatwy do
zrobienia. Sernik z karmelem nie tylko jest łatwy do
przygotowania, ale i świetnie smakuje na deser. Pieczony
sernik na herbatnikach nie wymaga dodatkowego czasu na robienie
spodu, co zdecydowanie ułatwia jego wykonanie. Z przepisu wychodzi sernik wilgotny i zwarty.
Przygotowując sernik z orzechami, należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Ser twarogowy na sernik powinien być dobrej jakości. Nie polecam sera rzadkiego z wiaderka, który ma dziwny i długi skład. Podstawowe składniki dobrego sera białego twarogowego to mleko i kultury bakterii, ewentualnie śmietanka.
Przepis na sernik z orzechami
Składniki na sernik z orzechami w karmelu:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 kg mielonego sera białego (u mnie 18% tłuszczu)
- 160 g cukru pudru (szklanka)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 5 jajek
- 100 g masła lub śmietanki 30% (opcjonalnie, jeśli ser jest niezbyt tłusty)
Spód do sernika:
- 200 g herbatników śmietankowych
- 100 g masła
Orzechy włoskie w karmelu do sernika:
- 150 g orzechów włoskich łuskanych (42 połówki)
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 100 g cukru
- 1 łyżka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5
ml.
Opis krok po kroku:
Opis krok po kroku:
Jak zrobić sernik z orzechami włoskimi?
Spód do sernika z orzechami:
- Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodając roztopione masło.
- Powinna powstać masa o strukturze mokrego piasku, którą wyłożyć dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.
- Masę z herbatników wyrównać i podociskać łyżką.
- Formę z herbatnikami wstawić do lodówki na 10 minut.
Masa serowa:
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wanilią.
- Następnie dodać ser, budyń i krótko miksować tylko do połączenia się składników. Jeśli ser ma mniej tłuszczu, należy dodać 100 g roztopionego i wystudzonego masła lub śmietankę.
- Masy serowej zbyt długo nie miksować, aby mocno jej nie napowietrzać. Zbyt mocno napowietrzona masa podczas pieczenia wyrasta, ale później dużo opada.
- Na koniec białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem.
- Masę z sera przełożyć do formy z herbatnikami i wyrównać.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160°C góra-dół około 70 minut.
- Wierzch upieczonego sernika powinien być zwarty i sprężysty. Sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek może być wilgotny, ale bez przyklejonego sera.
- Upieczony sernik studzić najpierw przez 40 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
- Na wystudzony sernik równomiernie rozłożyć orzechy włoskie w karmelu i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Orzechy włoskie w karmelu:
- W rondelku, powoli podgrzewając rozpuścić cukier. Rozpuszczonego cukru nie gotować, gdyż może się przypalić i będzie gorzki.
- Dodać pokrojone w kostkę masło, miód i rozpuścić na małej mocy palnika. Płyn powinien być jednolity i bez wyczuwalnych kryształków cukru.
- Dodać orzechy i powoli gotować ciągle mieszając do czasu, aż płyn zacznie gęstnieć i oklejać orzechy.
- Lekko wystudzone orzechy w karmelu wyłożyć na zimny sernik i wstawić do lodówki.
- Orzechów w karmelu całkowicie nie studzić, gdyż mocno zastygną i nie przykleją się później do sernika.
Zobacz również:
ciasto z orzechami i kremem budyniowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑