Ciasto pijana śliwka

/ 0

Ciasto pijana śliwka to pyszne ciasto czekoladowe przełożone kremem z suszonymi śliwkami. Umiarkowanie słodkie ciasto z kremem, które zazwyczaj wszystkim bardzo smakuje. Puszysty biszkopt czekoladowy z kremem i śliwkami. Pijana śliwka to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z kremem i śliwkami z alkoholem w czekoladzie. Ciasto ze śliwkami odpowiednie na deser od święta i na co dzień.

Ciasto czekoladowe z kremem i śliwkami w alkoholu
Ciasto pijana śliwka z kremem i suszonymi śliwkami w alkoholu jest dość proste do zrobienia. Ciasto czekoladowe ze śliwkami jest z kremem, który przeszedł małą modyfikację. Przepis na ciasto pijana śliwka zazwyczaj jest zrobiony z kremem z nutelli i mascarpone, u mnie jednak jest krem budyniowy z kakao i pastą z orzechów. Delikatny krem budyniowy ze śliwkami w alkoholu świetnie łączy puszysty biszkopt czekoladowy. Ciasto ze śliwkami, które wcześniej były namoczone w alkoholu, odpowiednie jest raczej dla osób dorosłych. Jeśli ciasto z kremem i śliwkami będą jadły dzieci, to należy zrezygnować z dodawania alkoholu.

Czekoladowe ciasto ze śliwkami jest umiarkowanie słodkie i wilgotne, gdyż biszkopt czekoladowy nasączony jest ponczem z kawy i rumu. Ciasto pijana śliwka to idealny deser na co dzień i od święta.
Ciasto czekoladowe z kremem i śliwkami w czekoladzie
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 274 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto pijana śliwka

Składniki na ciasto pijana śliwka:

  • 7 jajek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 170 g mąki tortowej (1 szklanka)
  • 95 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
  • 200 g cukru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao naturalnego

Krem do ciasta pijana śliwka:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1 łyżka pasty orzechowej (u mnie z orzeszków ziemnych)
  • 200 g masła 82%

Polewa czekoladowa do ciasta:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 g masła lub śmietanki 30%

Poncz do nasączenia:

  • 100 ml zaparzonej kawy naturalnej rozpuszczalnej (1 łyżeczka kawy)
  • 3 łyżki rumu lub wódki
  • rum po moczeniu śliwek

Dodatkowo:

  • 300 g śliwek suszonych
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • rum lub inny alkohol do namoczenia śliwek (u mnie 150 ml)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto czekoladowe pijana śliwka?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Cukier dodawać stopniowo od chwili, gdy białka zaczną się pienić.
  2. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku i olej. Ubijać do czasu połączenia się składników.
  3. Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do ubitych jajek delikatnie mieszając łopatką. Mieszać krótko, aby połączyły się składniki i nie było widać suchej mąki.
  4. Masę przełożyć do formy, którą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym gór-dół do 170°C około 30 minut, do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, aby powstały dwa placki.
  7. Jeden placek nasączyć połową ponczu, posmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć krem ze śliwkami.
  8. Krem przykryć drugą połową placka i nasączyć ponczem.
  9. Wierzch ciasta udekorować śliwkami w alkoholu i polać polewą czekoladową.
  10. Ciasto z kremem i śliwkami wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Krem do ciasta:

  1. W 150 ml zimnego mleka rozmieszać obie mąki, a pozostał mleko zagotować, dodając do gorącego mleka cukier.
  2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane z mlekiem mąki i gotować na niezbyt dużej mocy palnika do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Podczas gotowania masę ciągle mieszać, aby się nie przypaliła.
  3. Naczynie z masą przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.
  4. Masło utrzeć, dodając po łyżce wystudzoną masę z mąki. Ucierać do czasu, aż powstanie puszysty krem.
  5. Kakao wymieszać z łyżką wrzątku i wystudzić. Do kremu dodać kakao i pastę orzechową, krótko ucierać.
  6. Krem połączyć z pokrojonymi śliwkami wyjętymi z alkoholu i dokładnie wymieszać.
  7. Krem od razu przełożyć na ciasto.

Śliwki w alkoholu do kremu:

  1. Śliwki zalać alkoholem i odstawić na co najmniej 12 godzin, aby zmiękły i wchłonęły alkohol. Czas moczenia śliwek zależy od stopnia ich wysuszenia, miękkim śliwkom wystarczy godzina.
  2. Proces moczenia można nieco przyspieszyć poprzez delikatne podgrzanie alkoholu ze śliwkami. W tym przypadku śliwki będą miały jednak mniej alkoholowy smak, gdyż pod wpływem temperatury odparuje.
  3. Śliwki odsączyć z płynu, jeśli cały nie wchłonął i drobno pokroić. Zostawić kilka śliwek do dekoracji.

Poncz do nasączenia ciasta:

  1. Łyżeczkę kawy naturalnej rozpuszczalnej zaparzyć w 100 ml wody i wystudzić.
  2. Do kawy dodać rum lub inny alkohol i ewentualnie płyn po moczeniu śliwek.
  3. Wymieszać składniki i takim ponczem równomiernie nasączyć przekrojony placek biszkoptowy.

Polewa z czekolady:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do miski razem ze śmietanką i ustawić na garnku z gotującą się wodą.
  2. Miska nie powinna dotykać lustra wody.
  3. Czekoladę mieszać i kontrolować, aby nie przegrzać. Woda w garnku powinna gotować się powoli. 
Zobacz również: ciasto czekoladowe z kremem budyniowym.
Porada
Śliwki należy moczyć w wodzie lub naparze z herbaty, jeśli ciasto będą jadły dzieci.
Zrezygnować również z alkoholu i kawy naturalnej w ponczu. Poncz zrobić z zaparzonej herbaty lub kawy zbożowej.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady