Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka to pyszne ciasto czekoladowe przełożone kremem z suszonymi śliwkami. Umiarkowanie słodkie ciasto z kremem, które zazwyczaj wszystkim bardzo smakuje. Puszysty biszkopt czekoladowy z kremem i śliwkami. Pijana śliwka to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z kremem i śliwkami z alkoholem w czekoladzie. Ciasto ze śliwkami odpowiednie na deser od święta i na co dzień.
Ciasto pijana śliwka z kremem i suszonymi śliwkami w alkoholu
jest dość proste do zrobienia. Ciasto czekoladowe ze śliwkami
jest z kremem, który przeszedł małą modyfikację. Przepis na ciasto
pijana śliwka zazwyczaj jest zrobiony z kremem z nutelli i mascarpone,
u mnie jednak jest krem budyniowy z kakao i pastą z orzechów.
Delikatny krem budyniowy ze śliwkami w alkoholu świetnie łączy
puszysty biszkopt czekoladowy. Ciasto ze śliwkami, które
wcześniej były namoczone w alkoholu, odpowiednie jest raczej dla osób
dorosłych. Jeśli ciasto z kremem i śliwkami będą jadły
dzieci, to należy zrezygnować z dodawania alkoholu.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami jest umiarkowanie słodkie i wilgotne,
gdyż biszkopt czekoladowy nasączony jest ponczem z kawy i rumu. Ciasto
pijana śliwka to idealny deser na co dzień i od święta.
Przepis na ciasto pijana śliwka
Składniki na ciasto pijana śliwka:
- 7 jajek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 170 g mąki tortowej (1 szklanka)
- 95 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- 200 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao naturalnego
Krem do ciasta pijana śliwka:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżka pasty orzechowej (u mnie z orzeszków ziemnych)
- 200 g masła 82%
Polewa czekoladowa do ciasta:
- 100 g czekolady deserowej
- 70 g masła lub śmietanki 30%
Poncz do nasączenia:
- 100 ml zaparzonej kawy naturalnej rozpuszczalnej (1 łyżeczka kawy)
- 3 łyżki rumu lub wódki
- rum po moczeniu śliwek
Dodatkowo:
- 300 g śliwek suszonych
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- rum lub inny alkohol do namoczenia śliwek (u mnie 150 ml)
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto czekoladowe pijana śliwka?
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Cukier dodawać stopniowo od chwili, gdy białka zaczną się pienić.
- Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku i olej. Ubijać do czasu połączenia się składników.
- Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do ubitych jajek delikatnie mieszając łopatką. Mieszać krótko, aby połączyły się składniki i nie było widać suchej mąki.
- Masę przełożyć do formy, którą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym gór-dół do 170°C około 30 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na pół, aby powstały dwa placki.
- Jeden placek nasączyć połową ponczu, posmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć krem ze śliwkami.
- Krem przykryć drugą połową placka i nasączyć ponczem.
- Wierzch ciasta udekorować śliwkami w alkoholu i polać polewą czekoladową.
- Ciasto z kremem i śliwkami wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Krem do ciasta:
- W 150 ml zimnego mleka rozmieszać obie mąki, a pozostał mleko zagotować, dodając do gorącego mleka cukier.
- Do gotującego się mleka dodać rozmieszane z mlekiem mąki i gotować na niezbyt dużej mocy palnika do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Podczas gotowania masę ciągle mieszać, aby się nie przypaliła.
- Naczynie z masą przykryć ręcznikiem papierowym i wystudzić.
- Masło utrzeć, dodając po łyżce wystudzoną masę z mąki. Ucierać do czasu, aż powstanie puszysty krem.
- Kakao wymieszać z łyżką wrzątku i wystudzić. Do kremu dodać kakao i pastę orzechową, krótko ucierać.
- Krem połączyć z pokrojonymi śliwkami wyjętymi z alkoholu i dokładnie wymieszać.
- Krem od razu przełożyć na ciasto.
Śliwki w alkoholu do kremu:
- Śliwki zalać alkoholem i odstawić na co najmniej 12 godzin, aby zmiękły i wchłonęły alkohol. Czas moczenia śliwek zależy od stopnia ich wysuszenia, miękkim śliwkom wystarczy godzina.
- Proces moczenia można nieco przyspieszyć poprzez delikatne podgrzanie alkoholu ze śliwkami. W tym przypadku śliwki będą miały jednak mniej alkoholowy smak, gdyż pod wpływem temperatury odparuje.
- Śliwki odsączyć z płynu, jeśli cały nie wchłonął i drobno pokroić. Zostawić kilka śliwek do dekoracji.
Poncz do nasączenia ciasta:
- Łyżeczkę kawy naturalnej rozpuszczalnej zaparzyć w 100 ml wody i wystudzić.
- Do kawy dodać rum lub inny alkohol i ewentualnie płyn po moczeniu śliwek.
- Wymieszać składniki i takim ponczem równomiernie nasączyć przekrojony placek biszkoptowy.
Polewa z czekolady:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do miski razem ze śmietanką i ustawić na garnku z gotującą się wodą.
- Miska nie powinna dotykać lustra wody.
- Czekoladę mieszać i kontrolować, aby nie przegrzać. Woda w garnku powinna gotować się powoli.
Zobacz również: ciasto czekoladowe z kremem budyniowym.
Apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciasto jest bardzo smaczne 😋
UsuńPrzepis brzmi cudnie, koniecznie wypróbuję jesienią, gdy śliwki będą w swojej sezonowej doskonałości, a rum rozgrzeje chłodne wieczory :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz 🙂 Do ciasta są potrzebne suszone śliwki, dlatego ciasto można przygotować o każdej porze roku.
Usuń🌸Pychotka. Lubię to ciasto. 🌸
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! 😍 Prawdziwe niebo dla zmysłów 🥰
OdpowiedzUsuń