Makaron z tuńczykiem i papryką

/ 0

Makaron z tuńczykiem i papryką to danie, które zrobisz na szybki obiad w 15 minut. Tuńczyk z makaronem smakuje wszystkim, chociaż jest prostym daniem. Tuńczyk, warzywa i makaron to pyszne i pożywne połączenie.

Tuńczyk z makaronem i papryką
Makaron z tuńczykiem i papryką łatwo zrobisz na szybki obiad po powrocie z pracy lub szkoły. Tuńczyk z makaronem to pożywne danie, które sprawdzi się jako lunch do pudełka. Sałatka z tuńczyka dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Makaron z tuńczykiem ma umiarkowanie rybny smak, gdyż dodałam tylko 1 puszkę tuńczyka i sporo warzyw. W makaronie będzie bardziej wyczuwalna ryba, jeśli przepis na makaron będzie zawierał 2 puszki tuńczyka w sosie własnym.
Sałatka z makaronu, tuńczyka i selera naciowego
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 123 kcal
Kategoria: obiad, przystawka
Dieta: ogólna

Przepis na makaron z tuńczykiem i papryką

Składniki na makaron z tuńczykiem i papryką:

  • 180 g tuńczyka w sosie własnym (1 puszka)
  • 2 papryki czerwone
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić makaron z tuńczykiem i papryką?

  1. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na małe kawałeczki.
  2. Łodygi selera naciowego pokroić w poprzek na drobne kawałeczki o grubości około 3 mm.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Tuńczyka odsączyć z sosu.
  6. Przed rozpoczęciem smażenia nastawić do gotowania al'dente makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę.
  8. Do cebuli dodać seler naciowy i smażyć przez około 7 minut ciągle mieszając.
  9. Dodać paprykę i smażyć, aż seler i papryka zmiękną.
  10. Do warzyw dodać czosnek i tuńczyka, przyprawić pieprzem i solą. Smażyć około 2 minut.
  11. Na koniec wymieszać z odcedzonym makaronem.
  12. Osoby lubiące dania z sosem do tuńczyka z warzywami mogą dodać nieco wody, w której gotował się makaron i chwilę smażyć.
Zobacz również: tuńczyk z selerem naciowym.
Porada
Do tego dania bardziej pasuje tuńczyk w sosie własnym, gdyż tuńczyk w oleju zmienia nieco smak. Tuńczyka można dodać więcej, wtedy makaron będzie miał intensywniejszy smak ryby.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady