Ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami
Ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami to idealny deser na każdą okazję. Przepis na ciasto z kremem i borówkami jest łatwy do przygotowania, zrobi je każdy, kto potrafi ugotować budyń. Ciasto z kremem budyniowym i galaretką na biszkoptach o umiarkowanej słodyczy. Idealne ciasto bez pieczenia na każdą porę roku.
Ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami jest jednym z ciast,
które najczęściej pojawia się na moim stole latem i wczesną jesienią.
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką może być przygotowane nie
tylko z borówkami, ale również z innymi owocami. Przepis na
ciasto bez pieczenia jest bardzo łatwy do zrobienia i nie wymaga
specjalnych umiejętności kulinarnych.
Ciasto z kremem bez pieczenia wymaga starannego przygotowania
budyniu i dopilnowania momentu tężenia galaretek. Ugotowany budyń
dokładnie wystudzić i dodawać do ucieranego masła po łyżce, aby dobrze się
z nim połączył. Ciasto z owocami uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby
dorosłe.
Przepis na ciasto z kremem i borówkami bez pieczenia
Składniki na ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami:
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 300 g borówek amerykańskich
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych (po 77 g każda)
- 700 ml mleka 3,2%
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 190 g cukru
- 200 g masła 82%
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym i borówkami?
- W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budynie.
- 600 ml mleka zagotować, pod koniec dodając cukier.
- Do gotującego się mleka z cukrem powoli wlać rozmieszane w mleku budynie. Ciągle mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu, aż powstanie budyń.
- Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodawać po łyżce wystudzony budyń.
- Ucierać do czasu połączenia się składników i powstania puszystego kremu.
- Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku każdą i wystudzić. Galaretki najlepiej rozpuszczać w 30-minutowych odstępach, wtedy obie w tym samym czasie nie stężeją.
- Borówki umyć i osuszyć.
- Formę wyłożyć biszkoptami, na których równomiernie rozsmarować krem budyniowy. Formę z masą budyniową wstawić na 5 min do lodówki.
- Na schłodzony krem wylewać po łyżce wystudzoną i lekko tężejącą jedną galaretkę.
- Na galaretkę rozłożyć równomiernie borówki. Ciasto wstawić na 5 min do lodówki.
- Schłodzone ciasto polać wystudzoną drugą galaretką i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby ciasto zastygło i biszkopty zmiękły.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu powyżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑