Ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami

/ 0

Ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami to idealny deser na każdą okazję. Przepis na ciasto z kremem i borówkami jest łatwy do przygotowania, zrobi je każdy, kto potrafi ugotować budyń. Ciasto z kremem budyniowym i galaretką na biszkoptach o umiarkowanej słodyczy. Idealne ciasto bez pieczenia na każdą porę roku.

Ciasto z kremem i borówkami bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami jest jednym z ciast, które najczęściej pojawia się na moim stole latem i wczesną jesienią. Ciasto z kremem budyniowym i galaretką może być przygotowane nie tylko z borówkami, ale również z innymi owocami. Przepis na ciasto bez pieczenia jest bardzo łatwy do zrobienia i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Ciasto z kremem bez pieczenia wymaga starannego przygotowania budyniu i dopilnowania momentu tężenia galaretek. Ugotowany budyń dokładnie wystudzić i dodawać do ucieranego masła po łyżce, aby dobrze się z nim połączył. Ciasto z owocami uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.
Ciasto z borówkami bez pieczenia
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 12 godzin
Wartość kaloryczna: 100 g = 204 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm

Przepis na ciasto z kremem i borówkami bez pieczenia

Składniki na ciasto bez pieczenia z kremem i borówkami:

  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych (po 77 g każda)
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 190 g cukru
  • 200 g masła 82%
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym i borówkami?

  1. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budynie.
  2. 600 ml mleka zagotować, pod koniec dodając cukier.
  3. Do gotującego się mleka z cukrem powoli wlać rozmieszane w mleku budynie. Ciągle mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu, aż powstanie budyń.
  4. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  5. Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodawać po łyżce wystudzony budyń.
  6. Ucierać do czasu połączenia się składników i powstania puszystego kremu.
  7. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku każdą i wystudzić. Galaretki najlepiej rozpuszczać w 30-minutowych odstępach, wtedy obie w tym samym czasie nie stężeją.
  8. Borówki umyć i osuszyć.
  9. Formę wyłożyć biszkoptami, na których równomiernie rozsmarować krem budyniowy. Formę z masą budyniową wstawić na 5 min do lodówki.
  10. Na schłodzony krem wylewać po łyżce wystudzoną i lekko tężejącą jedną galaretkę.
  11. Na galaretkę rozłożyć równomiernie borówki. Ciasto wstawić na 5 min do lodówki.
  12. Schłodzone ciasto polać wystudzoną drugą galaretką i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby ciasto zastygło i biszkopty zmiękły.
Zobacz również: sernik bez pieczenia z borówkami.
Porada
Biszkopty do ciasta mogą być również okrągłe.
Zamiast borówek można użyć innych owoców.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady