Serniczki bananowe
Przepis na serniczki bananowe to najprostszy do zrobienia fit deser. Babeczki serowe z bananem, które zachwycą, zwłaszcza osoby dbające o zdrowe odżywianie. Bananowe serniczki bez jajek i bez cukru, gdyż naturalna słodycz pochodzi z bananów.
Serniczki bananowe zrobione są z minimalnej liczby składników.
Babeczki serowe z bananem można modyfikować, gdyż mąkę orkiszową
można zastąpić mąką kokosową, migdałową lub ziemniaczaną.
Bananowe serniczki najlepiej smakują po schłodzeniu.
Serniczki z bananami można zrobić bez foremek, układając równe porcje masy w
odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Serniczki
serowo-bananowe można usmażyć na patelni posmarowanej olejem w formie
placuszków.
Przepis na serniczki bananowe
Składniki na serniczki bananowe:
- 250 g sera białego twarogowego półtłustego
- 240 g dojrzałych bananów (2 sztuki)
- 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2 łyżki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:
Jak zrobić serniczki bananowe?
- Banany podzielić na mniejsze kawałki, dodać twaróg i wszystko dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Do masy bananowo-serowej dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Masą napełnić silikonowe foremki do babeczek i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
- Serniczki po wystudzeniu wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
- Serniczki bananowe można również smażyć na patelni w formie placuszków.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑