Sałatka z marchewki po marokańsku

Sałatka z marchewki po marokańsku jest prostym daniem, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aromatyczna marchewka po marokańsku to idealna przekąska na drugie śniadanie. Marokańska sałatka z marchewki znakomicie pasuje również do mięsa na obiad.

Marchewka po marokańsku
Sałatka z marchewki po marokańsku to prosta i bardzo smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Marchewka po marokańsku idealnie pasuje do pieczonego mięsa, zwłaszcza wołowiny. Sałatka z marchewki przygotuje się bardzo szybko i nie wymaga dużej liczby składników. Marchewka po marokańsku to tania i pyszna, a do tego łatwa do zrobienia sałatka.
Marokańska sałatka z marchewki jest jedną z moich ulubionych sałatek, która nigdy się nie nudzi. Sałatka marokańska smakuje wszystkim domownikom, jak i moim gościom.
Marchewka z kuminem po marokańsku
Liczba porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 131 kcal
(w tym: Białko - 1 g, Tłuszcze - 11 g, Węglowodany - 8 g)
Kategoria: obiad, przystawka
Dieta: wegetariańska, wegańska

Przepis na sałatkę z marchewki po marokańsku

Składniki na marchewkę po marokańsku:

  • 400 g marchewki (4 sztuki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • jogurt grecki i świeża kolendra lub natka pietruszki do podania 
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić marchewkę po marokańsku?

  1. Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie, aby była al'dente. Marchewkę gotować około 20 minut, w zależności od jej grubości.
  2. Ugotowaną marchewkę wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości około 0,7 cm.
  3. Czosnek obrać ze skórki i drobno posiekać.
  4. Na umiarkowanie rozgrzaną patelni dodać oliwę, czosnek, marchewkę, sok z cytryny i sól.
  5. Smażyć ciągle mieszając na niezbyt dużej mocy palnika około 5 minut, aż przyprawy równomiernie okleją plasterki marchewki. Marchewkę ciągle mieszać, aby nie przypalić przypraw, gdyż mogą być gorzkie.
  6. Marchewkę po marokańsku można podawać z jogurtem greckim i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
  7. Marchewka w stylu marokańskim świetnie smakuje na zimno jako przekąska.
  8. Idealnie również sprawdza się na ciepło, podana z pieczonym mięsem i ziemniakami. Szczególnie pasuje do pieczonej wołowiny.
Zobacz również: surówka z marchewki i jabłka z imbirem.
Porada
Do gotowania należy wybierać marchewki jednakowej wielkości, aby w tym samym czasie się ugotowały.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady