Sałatka z marchewki po marokańsku
Sałatka z marchewki po marokańsku jest prostym daniem, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aromatyczna marchewka po marokańsku to idealna przekąska na drugie śniadanie. Marokańska sałatka z marchewki znakomicie pasuje również do mięsa na obiad.
      Sałatka z marchewki po marokańsku to prosta i bardzo smaczna
      przekąska, która świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub
      podwieczorek. Marchewka po marokańsku idealnie pasuje do pieczonego
      mięsa, zwłaszcza wołowiny. Sałatka z marchewki przygotuje się bardzo szybko i nie
      wymaga dużej liczby składników. Marchewka po marokańsku to tania i pyszna,
      a do tego łatwa do zrobienia sałatka.
    
    Marokańska sałatka z marchewki jest jedną z moich ulubionych sałatek, która nigdy
      się nie nudzi. Sałatka marokańska smakuje wszystkim domownikom, jak i moim
      gościom.
    
    
  Przepis na sałatkę z marchewki po marokańsku
Składniki na marchewkę po marokańsku:
- 400 g marchewki (4 sztuki)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- jogurt grecki i świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
Opis krok po kroku:
Jak zrobić marchewkę po marokańsku?
- Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie, aby była al'dente. Marchewkę gotować około 20 minut, w zależności od jej grubości.
- Ugotowaną marchewkę wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości około 0,7 cm.
- Czosnek obrać ze skórki i drobno posiekać.
- Na umiarkowanie rozgrzaną patelni dodać oliwę, czosnek, marchewkę, sok z cytryny i sól.
- Smażyć ciągle mieszając na niezbyt dużej mocy palnika około 5 minut, aż przyprawy równomiernie okleją plasterki marchewki. Marchewkę ciągle mieszać, aby nie przypalić przypraw, gdyż mogą być gorzkie.
- Marchewkę po marokańsku można podawać z jogurtem greckim i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
- Marchewka w stylu marokańskim świetnie smakuje na zimno jako przekąska.
- Idealnie również sprawdza się na ciepło, podana z pieczonym mięsem i ziemniakami. Szczególnie pasuje do pieczonej wołowiny.
    Zobacz również: surówka z marchewki i jabłka z imbirem.
    
  






Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑