Jabłka prażone na szarlotkę do słoika
Przepis na jabłka prażone na szarlotkę do słoika jest prosty do zrobienia. Prażone jabłka na szarlotkę to idealny sposób, aby przez cały rok cieszyć się smacznym i wartościowym dodatkiem do ciast i deserów. Idealnie przygotowane jabłka na szarlotkę z kawałeczkami jabłek, które warto zrobić na zimę. Aromatyczne i pełne smaku jabłka do szarlotki i nie tylko.
Jabłka prażone na szarlotkę do słoika, to dżem z jabłek, w którym
wyczuwalne są kawałeczki jabłek. Jabłka na szarlotkę do słoika warto
zrobić jesienią, gdy jabłka są dojrzałe i aromatyczne. Warto robić przetwory
z jabłek na zimę, gdyż w słoiku zachowuje się ich wartości odżywcze. Zimą
świeże jabłka nie są już tak smaczne i tracą swoje walory zarówno smakowe,
jak i odżywcze.
Najlepsze prażone jabłka do słoika wychodzą z jabłek odmiany szara
reneta i antonówka. Jabłek tych odmian najlepiej szukać na ryneczkach
warzywnych, gdyż w markecie ich raczej trudno znaleźć.
Dżem z jabłek wyjdzie również z kawałeczkami z innych odmian
jabłek, ale muszą one być twarde, aby pod wpływem temperatury zbyt szybko
się nie rozpadały.
Przepis na jabłka prażone do słoika na szarlotkę
Składniki na jabłka prażone na szarlotkę do słoika:
- 3,5 kg dojrzałych jabłek (obranych)
- 400 g cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- cynamon (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:
Jak zrobić prażone jabłka na szarlotkę do słoika?
- Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę o boku 1 - 2 cm.
- Do garnka o grubym dnie włożyć 2/3 pokrojonych jabłek, dodać wodę, cukier, sok z cytryny i cynamon. Ilość cukru dostosować do stopnia słodkości posiadanych jabłek.
- Gotować na średniej mocy palnika, aż jabłka zaczną się rozpadać. W międzyczasie jabłka kilka razy zamieszać, aby się nie przypaliły i równomiernie gotowały.
- Do rozpadających się jabłek w garnku dodać pozostałą 1/3 część jabłek.
- Jabłka gotować do czasu, aż dodane jabłka zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadną.
- Prażone jabłka od razu po ugotowaniu włożyć do czystych i wyparzonych słoików.
- Słoiki zakręcić wyparzonymi i suchymi zakrętkami, po wcześniejszym osuszeniu brzegów słoików z gorącymi jabłkami.
- Gorące słoiki z jabłkami obrócić do góry dnem, ustawiając na desce. Słoiki przykryć ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
-
Słoiki przed wyniesieniem do spiżarni sprawdzić, pukając lekko w wieczko.
Zamknięty słoik po puknięciu w pokrywkę ma głuchy odgłos, otwarty zaś
brzmi bardziej dźwięcznie.





Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑