Jabłka prażone na szarlotkę do słoika

/ 0

Przepis na jabłka prażone na szarlotkę do słoika jest prosty do zrobienia. Prażone jabłka na szarlotkę to idealny sposób, aby przez cały rok cieszyć się smacznym i wartościowym dodatkiem do ciast i deserów. Idealnie przygotowane jabłka na szarlotkę z kawałeczkami jabłek, które warto zrobić na zimę. Aromatyczne i pełne smaku jabłka do szarlotki i nie tylko.

Prażone jabłka w słoikach do ciasta
Jabłka prażone na szarlotkę do słoika, to dżem z jabłek, w którym wyczuwalne są kawałeczki jabłek. Jabłka na szarlotkę do słoika warto zrobić jesienią, gdy jabłka są dojrzałe i aromatyczne. Warto robić przetwory z jabłek na zimę, gdyż w słoiku zachowuje się ich wartości odżywcze. Zimą świeże jabłka nie są już tak smaczne i tracą swoje walory zarówno smakowe, jak i odżywcze.

Najlepsze prażone jabłka do słoika wychodzą z jabłek odmiany szara reneta i antonówka. Jabłek tych odmian najlepiej szukać na ryneczkach warzywnych, gdyż w markecie ich raczej trudno znaleźć. Dżem z jabłek wyjdzie również z kawałeczkami z innych odmian jabłek, ale muszą one być twarde, aby pod wpływem temperatury zbyt szybko się nie rozpadały. 
Dżem z jabłka na szarlotkę z kawałeczkami jabłek w słoiku
Liczba porcji: 3 x słoik 900 ml
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 75 kcal
Kategoria: deser, przetwory
Dieta: wegetariańska, wegańska

Przepis na jabłka prażone do słoika na szarlotkę

Składniki na jabłka prażone na szarlotkę do słoika:

  • 3,5 kg dojrzałych jabłek (obranych)
  • 400 g cukru
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cynamon (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić prażone jabłka na szarlotkę do słoika?

  1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę o boku 1 - 2 cm.
  2. Do garnka o grubym dnie włożyć 2/3 pokrojonych jabłek, dodać wodę, cukier, sok z cytryny i cynamon. Ilość cukru dostosować do stopnia słodkości posiadanych jabłek.
  3. Gotować na średniej mocy palnika, aż jabłka zaczną się rozpadać. W międzyczasie jabłka kilka razy zamieszać, aby się nie przypaliły i równomiernie gotowały.
  4. Do rozpadających się jabłek w garnku dodać pozostałą 1/3 część jabłek.
  5. Jabłka gotować do czasu, aż dodane jabłka zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadną.
  6. Prażone jabłka od razu po ugotowaniu włożyć do czystych i wyparzonych słoików.
  7. Słoiki zakręcić wyparzonymi i suchymi zakrętkami, po wcześniejszym osuszeniu brzegów słoików z gorącymi jabłkami.
  8. Gorące słoiki z jabłkami obrócić do góry dnem, ustawiając na desce. Słoiki przykryć ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  9. Słoiki przed wyniesieniem do spiżarni sprawdzić, pukając lekko w wieczko. Zamknięty słoik po puknięciu w pokrywkę ma głuchy odgłos, otwarty zaś brzmi bardziej dźwięcznie.
Zobacz również: jabłka prażone z cynamonem do szarlotki.
Porada
Czas gotowania jabłek do słoika dostosować do twardości posiadanych jabłek.
Jabłka na szarlotkę w zależności od ich rodzaju mogą potrzebować mniej lub więcej cukru podczas gotowania.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady