Jabłka prażone z cynamonem

/ 3

Jabłka prażone z cynamonem to bardzo smaczny i zdrowy deser, który lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Prażone jabłka świetnie sprawdzają się jako przełożenie do ciasta lub wypełnienie naleśników, czy też jako dodatek do deserów. Minimalna liczba składników i prostota przygotowania są niewątpliwe dużą zaletą jabłek z cynamonem.

Prażone jabłka do ciasta i naleśników
Jabłka prażone z cynamonem są pysznym dodatkiem do tart i kruchych babeczek. Idealnie pasują również, jako nadzienie do szarlotki i ciasta drożdżowego. Jabłka z cynamonem rewelacyjnie smakują zapiekane z ryżem lub w prostszej wersji na zimno z galaretką.

Najwięcej witamin mają oczywiście świeże jabłka, jednak poza sezonem często nie są już tak smaczne. Prażone jabłka o każdej porze roku świetnie smakują, a samo prażenie nawet z tych niezbyt smacznych wydobywa dużo aromatu i smaku.

Jabłka po obróbce cieplnej mogą jeść nawet osoby na diecie i małe dzieci, gdyż poprawiają przemianę materii, a w 100 g mają około 85 kalorii. Po krótkiej pasteryzacji w słoiku idealnie przetrwają nawet kilka miesięcy.
Karmelizowane jabłka z cynamonem
Liczba porcji: 1100 g
Czas przygotowania: 60 minut

Przepis na jabłka prażone z cynamonem:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić jabłka prażone z cynamonem?

  1. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Obrane jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.
  3. Na dno garnka lub patelni wrzucić masło, połowę pokrojonych jabłek, cukier i cynamon.
  4. Wszystko wymieszać i prażyć bez przykrywania na umiarkowanej mocy palnika przez około 10 minut.
  5. Następnie dodać pozostałe jabłka i dusić do czasu, aż kawałki jabłek będą miękkie, ale jeszcze się nie rozpadną.
  6. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań.
  7. Prażone jabłka z cynamonem powinny mieć strukturę, która składa się z części rozpadniętych już jabłek i części w kawałkach. Wiem, że nie z każdej odmiany jabłek da się to uzyskać, dlatego polecam wybierać jabłka raczej twarde i kwaśniejsze.

    Zobacz również: crumble - jabłka pod kruszonką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *