Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki
Jabłka prażone z cynamonem to bardzo smaczny i zdrowy deser, który lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Prażone jabłka świetnie sprawdzają się jako przełożenie do ciasta lub wypełnienie naleśników, czy też jako dodatek do deserów. Tak zrobione jabłka świetnie sprawdzą się jako jabłka do szarlotki.
Jabłka prażone z cynamonem są pysznym dodatkiem do tart i kruchych
babeczek. Idealnie pasują również, jako nadzienie do szarlotki i ciasta
drożdżowego. Jabłka z cynamonem rewelacyjnie smakują zapiekane z ryżem
lub w prostszej wersji na zimno z galaretką. Minimalna liczba składników i proste przygotowanie są niewątpliwie dużą zaletą jabłek z cynamonem.
Najwięcej witamin mają oczywiście świeże jabłka, jednak poza sezonem często
nie są już tak smaczne. Prażone jabłka o każdej porze roku świetnie
smakują, a samo prażenie nawet z tych niezbyt smacznych wydobywa dużo aromatu
i smaku.
Jabłka do szarlotki po obróbce cieplnej mogą jeść nawet osoby na diecie i małe dzieci, gdyż
poprawiają przemianę materii, a w 100 g mają około 85 kalorii. Po krótkiej
pasteryzacji w słoiku idealnie przetrwają nawet kilka miesięcy.
Przepis na jabłka prażone z cynamonem
Składniki na prażone jabłka do szarlotki:
- 1,5 kg jabłek
- 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić jabłka prażone z cynamonem?
- Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
- Obrane jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na dno garnka lub patelni wrzucić masło, połowę pokrojonych jabłek, cukier i cynamon.
- Wszystko wymieszać i prażyć bez przykrywania na umiarkowanej mocy palnika przez około 10 minut.
- Następnie dodać pozostałe jabłka i dusić do czasu, aż kawałki jabłek będą miękkie, ale jeszcze się nie rozpadną.
- Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań.
-
Prażone jabłka z cynamonem powinny mieć strukturę, która składa się z
części rozpadniętych już jabłek i części w kawałkach. Wiem, że nie z
każdej odmiany jabłek da się to uzyskać, dlatego polecam wybierać jabłka
raczej twarde i kwaśniejsze.
Smak dzieciństwa. Czuję już ich zapach
OdpowiedzUsuńKlasyk. Takie najlepsze
OdpowiedzUsuńlubię takie jabluszka
OdpowiedzUsuń