Czy opłaca się być kucharzem? Zarobki z kilku miast

/ 2

W dobie pandemii branża gastronomiczna spotkała się z ogromnym kryzysem. Przymusowe zamknięcia lokali, a także utrata pracy przez wielu klientów i pozbawienie ich środków do życia przyczyniły się do ogromnej zapaści całego sektora gastronomicznego. Niewiele pomogło szybkie wdrożenie możliwości zamówień internetowych. Szacuje się, że w tym czasie aż 8% punktów gastronomicznych musiało zostać zamkniętych a wiele miejsc, balansowało na granicy bankructwa. Czytając te informacje zastanawiamy się - czy opłaca się być kucharzem?

Kucharz to osoba zajmująca się przyrządzaniem potraw kulinarnych, które zostały zamówione przez klientów. Osoby te znajdują zatrudnienie w restauracjach, jadłodajniach, barach, a także cieszących się w ostatnim czasie dużą popularnością - firmach cateringowych. Warunki pracy to często wysokie temperatury i duża wilgotność. Osoby pracujące w kuchni są narażone na różne urazy takie jak np. oparzenia. Kucharz większość swojej pracy wykonuje w pozycji stojącej. Niewątpliwie jest to zatem zawód, który wymaga dużej wytrzymałości i siły fizycznej.

Kucharz - jak nim zostać

Osoby, które wiążą swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i marzą o zostaniu kucharzem, swoją ścieżkę rozwoju rozpocząć mogą poprzez wybranie technikum gastronomicznego lub szkoły zawodowej o tym profilu. Ci, którzy wybiorą sobie ten zawód nieco później, mogą wybrać studia z zakresu turystyki i hotelarstwa o specjalizacji gastronomicznej. W rozwoju kucharza istotne jest również uczestniczenie w licznych kursach, szkoleniach i stażach, które mają na celu podnoszenie jego wiedzy i umiejętności. Warto również rozważyć konkursy gastronomiczne pod patronatem najlepszych kucharzy świata. Zdobyte kwalifikacje dają potem możliwość ubiegania się o pracę w najlepszych restauracjach.

Jaki jest, dobry kucharz

Dobry kucharz powinien cechować się wysoką kulturą osobistą, cierpliwością i zaangażowaniem w zlecone mu zadania. Istotna jest oczywiście wysoka wiedza i znajomość na temat produktów. Dobry kucharz powinien być również odporny na szybkie tempo pracy oraz jej nietypowy wymiar. Wiele restauracji otwartych jest do późnej nocy a dni ich pracy, są niestandardowe (np. soboty, niedziele i niekiedy święta). Praca w kuchni to działania zespołowe, istotne jest zatem, aby kucharz umiał współpracować z innymi osobami, potrafiąc przekazać im niezbędne informacje i zadania.

Zarobki kucharza

Według GUS (Głównego Urzędu Statystycznego) zarobki kucharza w Polsce w roku 2021 to około 3000-3500 zł brutto. Wśród osób znajdujących zatrudnienie w gastronomii wyróżniamy stanowiska takie jak: pomoc kuchenna, której zarobki oscylują w przedziale 2000 - 3000 zł, kucharz, którego wynagrodzenie to około 3500 zł, a także szef kuchni, którego pensja mieści się w przedziale 4500 - 6000 zł.

Poniżej przykładowe zarobki oferowane kucharzom w miastach Polski:

  • Wrocław - 3500 zł
  • Kraków - 3500 zł
  • Warszawa - 6 - 10 000 zł
  • Gdańsk - 6 - 10 000 zł
  • Sopot - 6 - 10 000 zł

Z powyższych przykładów wynika, że najlepiej opłacani są kucharze z Warszawy i Trójmiasta.

Na wysokość wynagrodzenia kucharza wpływa wiele czynników, do których niewątpliwie w głównej mierze należą kwalifikacje oraz posiadane doświadczenie. Gastronomia to dziedzina, która mimo chwilowego kryzysu powoli wraca na właściwe tory. W wielu miejscowościach, a zwłaszcza dużych miastach zaobserwować można powstawanie coraz to nowych miejsc, które cieszą się zainteresowaniem klientów. Fakt ten niewątpliwie pozwala nam zauważyć, że kucharze nie będą mieć problemów ze znalezieniem pracy, zatem pomimo chwilowych zawirowań na świecie opłaca się być kucharzem.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Myslę, że trzeba też lubić ten zawód. Ja pracowałam na kuchni ale to nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostawić korporację i zacząć pracować jako kucharz! Pasja ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady