Babka marmurkowa z majonezem

/ 6

Babka marmurkowa z majonezem jest stałą pozycją pośród ciast w moim świątecznym menu. Babka świąteczna to bardzo delikatne i długo zachowujące świeżość ciasto. Babka z majonezem jest bardzo łatwa do przygotowania i nie wymaga posiadania dużych zdolności w pieczeniu ciasta. Babka wielkanocna, której nie może zabraknąć również na Waszym świątecznym stole.

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa z majonezem swoją delikatność zawdzięcza właśnie dodanemu majonezowi. Upieczona babka świąteczna nie pachnie ani nie smakuje majonezem, chociaż wiele osób właśnie tego się obawia. Majonez w babce zastępuje dodawany zazwyczaj do tego rodzaju ciasta olej, który zbyt szybko dodany ma tendencje do tworzenia tłustych plam w upieczonym cieście, co sprawia, że babka jest dość ciężka. Dodany majonez zaś, pięknie łączy się z pozostałymi składnikami i ten problem nigdy nie występuje.

Ważne jest staranne ubicie jajek z cukrem na puszystą i dość zwartą pianę, wtedy babka wielkanocna również będzie puszysta i nie opadnie po upieczeniu. Należy również pamiętać o przesianiu mąki i delikatnym wmieszaniu jej do masy. Babka najlepiej piecze się w formie z kominem, w zwykłej może potrzebować nieco więcej czasu. 

U mnie babka z majonezem oprószona jest cukrem pudrem, ale można ją polać lukrem lub czekoladą i dowolnie udekorować.
Babka wielkanocna

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie
Forma do babki z kominem o wymiarach: góra 21 cm, dół 13 cm, wysokość 10 cm.

Przepis na babkę marmurkową z majonezem:
(składniki o temperaturze pokojowej)

  • 4 jajka
  • 125 g cukru (1/2 szklanki)
  • 140 g majonezu (5 czubatych łyżek)
  • 80 g mąki pszennej tortowej (1/2 szklanki)
  • 90 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić babkę marmurkową z majonezem?

  1. Jajka ubijać z cukrem, aż powstanie puszysta i jasna masa. Cukier zacząć stopniowo dodawać dopiero wtedy, gdy jajka zaczną się pienić.
  2. Do puszystej masy jajecznej dodać majonez i krótko miksować.
  3. Następnie partiami dodawać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką lub łyżką (nie miksować!).
  4. Ciasto podzielić na 2 części, jedna może być nieco mniejsza i do niej wmieszać kakao.
  5. Formę wysmarować masłem lub olejem i posypać bułką tartą.
  6. Ciasto do formy wykładać łyżką na przemian, jedna jasnego ciasta i jedna ciemnego, aż się wyczerpie. Można również na spód wylać część jasnego ciasta, a na nią ciemnego i znów jasne i na koniec ciemne. U mnie było kładzione łyżką.
  7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od formy i indywidualnych właściwości piekarnika.
  8. Po upieczeniu babki piekarnik lekko uchylić i odczekać około 7 minut, następnie wyjąć z piekarnika i babkę wystudzić na kratce.
  9. Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

    Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.

Komentarze

  1. Kiedyś taką babkę robiłam i chętnie powtórzę na przyszłe Święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona. Zawsze robię ją na święta

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam takiej. Musze w końcu spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Marmurkowa u mnie też jest na stałe. Wszyscy ją uwielbiają. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciacho tylko ze względu na moją wagę muszę je ograniczać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *