Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

/ 2

Domowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, które warto mieć w zasięgu ręki. Niezbyt słodka zdrowa przekąska do codziennej kawy lub dodatek do drugiego śniadania dla dzieci. Ciastka z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i poprawiaczy smaku.

Ciasta z płatków owsianych
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym oprócz walorów smakowych posiadają również dość istotną i pożądaną cechę — szybko się je robi. Ciastka orzechowe są pożywne i szybko zaspokajają ochotę na coś słodkiego, chociaż same w sobie nie są bardzo słodkie. Ciasteczka z masłem orzechowym będą miały jeszcze więcej smaku i staną się bardziej słodkie, gdy polejemy je roztopioną czekoladą lub zrobimy do nich lukier.
Chrupiące ciasteczka z płatków owsianych warto mieć w puszce z przekąskami do kawy, gdyż długo zachowują chrupkość i nie tracą smaku.
Ciasteczka orzechowe z płatków owsianych
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut

Przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym:

  • 120 g masła orzechowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 70 g miodu naturalnego lub cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka (opcjonalnie)
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jak zrobić ciasteczka owsiane z masłem orzechowym?

  1. Masło, masło orzechowe, jajko i miód dokładnie rozetrzeć.
  2. Jeśli posiadamy dość grubo cięte płatki owsiane, to połowę z nich zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Zabieg ten sprawi, że ciasteczka po upieczeniu będą mniej kosmate. U mnie płatki bez mielenia, gdyż ciasteczka robiłam na szybko.
  3. Płatki wymieszać z sodą oczyszczoną i połączyć z wcześniej wymieszanymi mokrymi składnikami.
  4. Wszystko wymieszać tak, aby powstała lekko klejąca i jednolita masa.
  5. Jeśli podczas mieszania masa na ciasteczka jest zbyt sucha i nie da się z niej formować kulek, to dodawać stopniowo mleko. Ilość mleka dostosować do rodzaju płatków i konsystencji posiadanego masła orzechowego.
  6. Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 1 - 2 cm odstępy. Uformowane kulki lekko spłaszczyć.
  7. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 20 minut.
  8. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce. Gorące ciasteczka są lekko miękkie, ale po wystudzeniu stają się chrupiące.
  9. Wystudzone ciasteczka dodatkowo można polać roztopioną czekoladą lub lukrem, gdyż ciastka z przepisu wychodzą umiarkowanie słodkie.

    Zobacz również: ciasteczka z masłem orzechowym.

Komentarze

  1. Domowe przekąski w takim wydaniu są najlepsze. Bardzo chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna przekąska to prawda, a do tego domowa. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *