Ozdób kawę na święta – poznaj sprawdzone sposoby

/ 0

Pyszna kawa w świąteczne dni smakuje wyjątkowo. Można dodać jej uroku, nie tylko wykorzystując kolorowy kubek czy ulubioną elegancką filiżankę, lecz także za pomocą pięknych dekoracji. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, by wyczarować kawowe dzieło sztuki. Jak ozdobić kawę w święta, aby pięknie prezentowała się na stole?

Kawa w szklance
Klasyczne ozdoby zawsze w modzie

Zwykle do ozdoby kawy wykorzystuje się czekoladę w proszku, kakao, cynamon i kardamon. Do stworzenia wzoru na powierzchni kawy nie trzeba posiadać wprawnej ręki czy talentu artystycznego – wystarczą szablon, sitko i ulubiona przyprawa. Szablon trzyma się nad spienionym w filiżance mlekiem i tworzy wybrany wzór. Przy okazji świąt warto wyposażyć się w motywy choinek, gwiazd czy śnieżynek, a kawę posypać przyprawą do piernika lub mieszanką przypraw do kawy. Podczas zimowych poranków, bez względu na ulubione marki kaw, pozwoli to dobrze rozpocząć dzień.

Technika dekorowania kawy przychodzi z pomocą

Dla osób posiadających talent artystyczny lub dla tych, którzy lubią wyzwania, doskonałym rozwiązaniem jest elektryczny długopis do zdobienia kaw. Jest on prosty w obsłudze, choć rysowanie przyprawami wymaga nieco wprawy. Trochę inaczej działa pióro do ozdabiania kawy. Do dekorowania wykorzystuje się sosy i syropy smakowe, które umieszcza się na kawowej piance, a następnie rysuje dowolne wzory za pomocą pióra.

Dodaj syrop dla podkreślenia smaku kawy i dla ozdoby

Przygotowując swoją ulubioną kawę, można wykorzystać syropy smakowe. Do świątecznego napoju świetnie pasują smaki czekolady, karmelu, piernika i imbiru. Miłośnikom niecodziennych smaków można polecić również syrop dyniowy czy miętowy. Nadają one kawie nie tylko wyjątkowy smak, lecz także stanowią świetną ozdobę. Po wymieszaniu z kawą zyskuje ona nietypowy aromat. Syrop sprawdza się, gdy pijemy kawę z bitą śmietaną czy lodami. Ciekawym urozmaiceniem będzie też jadalne złoto lub brokat, a także kolorowa posypka czy płatki czekolady. W ten sposób stworzymy kawę, która jednocześnie stanie się deserem, co z pewnością zadowoli fanów słodkości.

Owoce i kwiaty do kawy

Wychodząc poza schematy, do dekoracji kaw można wykorzystać również jadalne kwiaty, np. stokrotki, nasturcje, nagietki, lawendę, bratki, fiołki, koniczynę, magnolię, malwę, maki lub płatki róż. Można nimi przyozdabiać piankę, dzięki czemu kawa zyska świeży wygląd. Identyczny efekt zyskuje się, jeśli ozdobi się kawę liśćmi mięty, owocami malin lub pomarańczy. Jeśli wykorzysta się świeże owoce, kawa zyska aromat, który na długo pozostanie w pamięci gości. Jako baza do przygotowania eleganckiego napoju może posłużyć kawa NESCAFÉ Gold o pełnym smaku i bogatych nutach aromatycznych.

Pomysłowość w dekorowaniu kawy nie zna granic. Można kierować się nie tylko ulubionymi smakami, lecz także wybranymi kolorami. Oprócz doskonałego smaku ulubionego napoju liczy się również specjalna oprawa. Dzięki pięknemu wyglądowi ulubionego napoju łatwiej będzie rozpocząć nowy dzień, nawet kiedy pogoda nie jest sprzyjająca.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *