Kapuśniak z mięsem

/ 2

Kapuśniak z mięsem to lżejsza i mniej kwaśna wersja popularnej kwaśnicy, która gotowana jest na żeberkach. Sycąca i dobrze rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty. Proste i pożywne danie jednogarnkowe świetnie postawi na nogi nawet po imprezie.

Zup z kapusty i mięsa
Podstawową różnicą między kapuśniakiem a kwaśnicą jest to, że kwaśnica jest bardzo kwaśna i gotowana na wędzonych żeberkach z boczkiem. Kapuśniak z mięsem i kwaśnica to na pewno sycące dania jednogarnkowe, gdyż obie zupy zawierają dużo mięsa. Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku, to soku z kiszonej kapusty do kapuśniaku już nie dodawaj.

Do kapuśniaku dodatkowo, można podać ugotowane tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką z boczkiem. Kapuśniak z mięsem, czyli zupa z kiszonej kapusty idealnie sprawdza się w chłodne dni, gdy organizm potrzebuje dużo energii. U mnie kapuśniak jest zdecydowanie mniej kaloryczny, gdyż ugotowałam go z mięsem z łopatki wieprzowej.
Zupa kapuśniak
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie

Przepis na kapuśniak z mięsem:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia
  • około 2,5 l wody

Jak zrobić kapuśniak z mięsem?

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć i wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  2. W międzyczasie obrać i drobno pokroić cebulę oraz czosnek, obsmażyć, a następnie dodać do gotującego się mięsa.
  3. Warzywa korzenne obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka z gotującym się mięsem. 
  4. Kiszoną kapustę posiekać i lekko podsmażyć, a następnie dodać 250 ml ciepłej wody i poddusić pod przykryciem około 15 minut.
  5. Podsmażoną kapustę dodać do zupy i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. W międzyczasie dodać również majeranek.
  6. Na koniec kapuśniak z mięsem przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z kiszonej kapusty.

    Zobacz również: kapuśniak

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady