Kapuśniak z mięsem

/ 2

Kapuśniak z mięsem to lżejsza i mniej kwaśna wersja popularnej kwaśnicy, która gotowana jest na żeberkach. Sycąca i dobrze rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty. Proste i pożywne danie jednogarnkowe świetnie postawi na nogi nawet po imprezie.

Zup z kapusty i mięsa
Podstawową różnicą między kapuśniakiem a kwaśnicą jest to, że kwaśnica jest bardzo kwaśna i gotowana na wędzonych żeberkach z boczkiem. Kapuśniak z mięsem i kwaśnica to na pewno sycące dania jednogarnkowe, gdyż obie zupy zawierają dużo mięsa. Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku, to soku z kiszonej kapusty do kapuśniaku już nie dodawaj.

Do kapuśniaku dodatkowo, można podać ugotowane tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką z boczkiem. Kapuśniak z mięsem, czyli zupa z kiszonej kapusty idealnie sprawdza się w chłodne dni, gdy organizm potrzebuje dużo energii. U mnie kapuśniak jest zdecydowanie mniej kaloryczny, gdyż ugotowałam go z mięsem z łopatki wieprzowej.
Zupa kapuśniak
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie

Przepis na kapuśniak z mięsem:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia
  • około 2,5 l wody

Jak zrobić kapuśniak z mięsem?

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć i wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  2. W międzyczasie obrać i drobno pokroić cebulę oraz czosnek, obsmażyć, a następnie dodać do gotującego się mięsa.
  3. Warzywa korzenne obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka z gotującym się mięsem. 
  4. Kiszoną kapustę posiekać i lekko podsmażyć, a następnie dodać 250 ml ciepłej wody i poddusić pod przykryciem około 15 minut.
  5. Podsmażoną kapustę dodać do zupy i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. W międzyczasie dodać również majeranek.
  6. Na koniec kapuśniak z mięsem przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z kiszonej kapusty.

    Zobacz również: kapuśniak

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *